Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в Бяла Слатина, буря и градушка нанесоха щети във Врачанско

| обновено на 16.05.18 в 13:29
6
Снимка: Цветомир Василев

Все още не е възстановено електрозахранването в центъра на Бяла Слатина, съобщиха местни жители. В общината е обявено бедствено положение заради щетите след вчерашния ураганен вятър и падналата градушка. Работи се по възстановяването на електрозахранването, съобщи Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина:

"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на ел. енергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците."

Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите, информира още Тихомир Трифонов.

Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма, каза по-рано тази сутрин Милена Николова, областен управител на област Враца:

"Обявено е бедствено положение вчера след събитието. Предприети са действия по почистване на тротоари и улици, така че да се осигури придвижването на хора и автомобили. Днес заседава и се сформира комисия, която ще направи оглед на щетите. За щастие, няма случаи, в които са наранени хора или са пострадали от бедствието, но щетите, които са нанесени на имуществото, както на общинското, така и на частните домове е сериозно. Затова към момента не можем да излезем с конкретна информация, тъй като този оглед ще даде реалната картина на нещата. Предприети са всички необходими действия са описване на състоянието и след това за кандидатстване към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за искане на помощ от държавата."

Разчистването на града започна тази сутрин, като хората си помагат помежду си, съобщи за Радио ВИДИН Красин Петров от денонощния щаб в Бяла Слатина. 

"В момента се разчиства всичко, което е паднало. Има изкоренени дървета... Хората се събират да си помагат, покривите да си правят, има къщи без покриви... Днес, да чукна на дърво, времето е хубаво, иначе цяла нощ валеше."

Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 

Обилен дъжд и градушка удариха в късния следобед вчера Бяла Слатина, като стихията прекърши няколко дървета. Заради пречупени електрически стълбове, захранването с ток в центъра и няколко други квартала беше прекъснато. Покривите на много сгради – домове, детски градини и обществени здания, са пробити от огромните ледени топки, които валяха над града. Стихията вилня, съчетана с проливен дъжд около 30 минути. Пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, тръгващо от Монтана, беше затворен за часове, тъй като бор, прекършен от силните пориви на вятъра падна върху преминаващ ТИР. По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.

Синоптиците предупреждават, че и днес над Северозападна България са вероятни подобни аномалии - проливен дъжд и градушки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00