Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

Снимка: Божидар Любенов
По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност.
"Наградата е признание за моя труд", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не съм правила нищо друго освен да пея български народни песни".
Чуйте какво още сподели тя пред Даниела Бенишева.  

******
Олга Борисова е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР от 1964 година, а по-късно и на “Мистерията на българските гласове". Самостоятелно и с "Мистерията на българските гласове" пее в Европа, Азия, Америка, Африка.

Записва стотици песни от Кюстендилския край за БНР и "Балкантон", издава три дългосвирещи плочи и компактдиск „Цветни съзвучия“. За нея пишат музика едни от най-добрите български композитори, сред които Красимир Кюркчийски, Христо Тодоров, Николай Кауфман, Емил Колев.

През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната награда за музика „Грами“. През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!