Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 деца се включват в инициативите на парк "Пирин" за Световния ден на околната среда

Снимка: БГНЕС

Над 700 деца от цялата страна се включват в инициативите на Национален парк "Пирин" по повод Световния ден на околната среда - 5 юни.

Тази година инициативите са насочени към проблемите със замърсяването на планината с пластмасови отпадъци. В четирите посетителски центъра на Националния парк има специално създаден мръсен кът, който илюстрира вредата от пластмасата за планината и хората.

"Над 1 тон отпадъци са събрани само при последната акция по почистването на защитените територии", сподели Йоана Дундова, експерт в парка, но въпреки това се наблюдава тенденция към намаляването им съпоставено с предишните години.

Тазгодишното мото на дирекция Национален парк "Пирин" и нашия призив към децата и посетителите на нашия посетителки център е "Обичаш ли гората, боклукът - в торбата“. Макар и в изолирани малки петна, територии от Национален парк "Пирин" са нападнати от боров корояд, което е причина на масовото съхнене на изкуствените гори, показва мониторингът на защитената територия.

"Тази година се провеждат дейности за борба с короядите, с цел подобряване на здравословното състояние на горите от смърч и ела", поясни Дундова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!