Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„МВР е шампион по незаконно следене на интернет трафика“, информира в заглавие на първата си страница вестник „Сега“, като се позовава на данни от годишния доклад на парламентарната комисия за контрол на службите. Въпреки решението на Конституционния съд и промяната в Закона за електронните съобщения преди три години продължава незаконната практика държавни органи да искат справки от мобилните оператори и интернет доставчиците, без преди това да е дадено разрешение от съда, пише изданието. През миналата година МВР е осъществило незаконен достъп до трафични данни 33 пъти, уточнява „Сега“.

„Анонимен сайт излъга за „острова на Бойко“ - с това водещо заглавие излиза днешният брой на „24 часа“. Изданието обяснява, че „фалшива новина за гръцки остров, който бил си купил премиерът Бойко Борисов, плъзнала в маргинален интернет сайт, е била опровергана категорично“. Разследване на всекидневника е показало, че остров Фодониси срещу Кавала все още не е купен. Това е потвърдил и собственикът на гръцката агенция за недвижими имоти Антонис Серетис. „24 часа“ цитира и думите на премиера по темата, който вчера заяви: „Докажете, че имам остров и давам оставка!".

„На тъмно пуснаха летище София за концесия“, пише вестник „Дума“. Изданието обяснява, че без предварително да е обявено в дневния ред, след правителственото заседание вчера е било оповестено, че властта е решила да открие нова процедура за отдаване на концесия на софийския аеропорт. Предложението е на министъра на транспорта Ивайло Московски, който след заседанието на кабинета не е оповестил никаква конкретна информация около мотивите на правителственото решение, нито пък е представил параметри за условията на бъдещата концесия, обяснява „Дума“.

„Стипендии или еднократно финансово подпомагане ще получават от държавата и талантливите деца от частните училище“. Това е решило правителството вчера, променяйки стара наредба, съобщава вестник „Стандарт“. Подкрепа ще получават учениците от държавни, общински и частни учебни заведения, които се класират на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, състезания и олимпиади, уточнява всекидневникът .

„Българи измислиха дрон за доставки“, съобщава „Труд“. 16-метровият безпилотен самолет може да пренася до 350 кг и с едно зареждане да прелети на разстояние от 2500 км. Това е разказал за всекидневника изпълнителният директор на компанията разработчик на проекта - Свилен Рангелов, по време на провелия се в София техфестивал "Webit".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!