Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Николов: "Бъдещето на Белоградчик е в туризма"

Снимка: Радио Видин

"Белоградчик- Вечен и млад"- това е логото на града. А как се поддържа младостта в Белоградчик, е наистина най-трудният въпрос", обясни Борис Николов- кмет на града по скалите. Той, заедно със заместника си Антон Трифонов, са гости в изнесеното студио на радио ВИДИН.

"Бих казал дори, че този въпрос е най-трудният и за цяла Северозападна България. Опитваме се да правим всичко най-добро и в социалната област, и в културата, и в образованието. Въпреки всичко се оказва, че не е достатъчно и не можем да задържим младите хора. Имаме постоянен недостиг на работна сила. Вече е много трудно дори и в обслужващата сфера... Това е и национален проблем и затова от години мечтая да имаме и някаква национална политика в тази област, но за съжаление, нямаме. Намеренията са много, а реализацията никаква и това е основният проблем...

Трудно е да се даде точна статистика за това, колко хора живеят в Белоградчик, защото няма механизми за това, а и постоянната миграция пречи. Предполагам, че не повече от 3 000 човека са останали в града от 5 600 официално регистрирани от последното преброяване през 2011 година.

Туризмът е една от стратегическите ни цели за развитието на града. И успяваме- за последните шест години ежегодно вдигаме туристическия поток към Белоградчик с около 20 %. За целта се хвърлят огромни усилия. Използваме всички възможности, които ни дават за инвестиции в областта на туризма. Дори в момента заместник кметът ми по туризма, Росен Младенов, е по покана на официално посещение в Китай. От догодина очакваме и китайски туристи в Белоградчик. За съжаление като много други неща в нашата държава, все още не е решен проблемът с туристическите визи за Китай и това допълнително усложнява нещата, но от милиард и двеста милиона китайци, да се надяваме, че част от тях ще дойдат и у нас..."

"Туризъм без подходяща инфраструктура е невъзможен, затова работим за подобряване на нещата в тази сфера", допълни  заместник кметът Антон Трифонов.

 "Улиците ни бяха под всякаква критика, но с течение на времето, макар и трудно, успяхме да променим облика на града. Вече над 70-80 % от града ни е асфалтиран. Разбира се има още какво да желаем. Предстои един доста сериозен ремонт на булеварда, както и на 10 улици, което сме планирали за сезона. А след още една година се надяваме, че  Белоградчик на 100 % ще бъде асфалтиран..."

Какви са намеренията за пещерата Магура и какви още туристически атракции са планирани за привличане на туристи в Белоградчик, какво предстои във връзка с подобряването на инфраструктурата в града и какво казаха жителите му за живота и възможностите за развитие на бизнеса, както и кои са основните проблеми- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00