Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между ЕС и САЩ бяха сред акцентите на заседанието ЕП-Конгрес на САЩ

| обновено на 30.06.18 в 15:45
Снимка: Ани Петрова, БНР

Актуалните политически събития в Европейския съюз и САЩ, фокусът върху Западните Балкани и икономическото и търговското сътрудничество бяха сред акцентите в обсъжданията на 82-ото междупарламентарно заседание Европейски парламент - Конгрес на Съединените щати. Домакин на форума е Народното събрание. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подчерта значението на взаимното доверие за напредъка:

"Има искреност, има доверие. Аз съм убеден, че това е подходът, с който трябва действително да дадем посланията за повече Америка в Европа и повече Европа в Америка“. 

За икономическото и търговското сътрудничество и киберсигурността на форума говориха Явор Колев от Главната дирекция Борба с организираната престъпност и Луиза Сантес от Конфедерацията на европейския бизнес.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов каза, че сред обсъжданите теми са били и потенциалните заплахи от трети страни:

"Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността, фалшивите новини и всичко това, на което ние сме свидетели ежедневно, на провокативните действия от някои държави".

Цветанов подчерта, че ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи.

Съпредседателят на трансатлантическият диалог и евродепутат Кристиян Хелер заяви:

"Макар, че по някои икономически и политически въпроси ЕС и САЩ са на различно мнение, по основните ние си оставяме братя по оръжие".

Марио Диес Баларт, член на Конгреса на САЩ, отбеляза:

"Отношенията на Конгреса на САЩ и нашите колеги в Европа винаги са били стабилни и силни и ще продължават да бъдат такива".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!