Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"От София Китай отговори на Тръмп - намалява митата за Европа", с това водещо заглавие излиза днешният брой на "24 часа". Всекидневникът обяснява, че пазарът на Китай ще продължи да се отваря за Европа, а правителството ще намалява митата за внос на европейски стоки. Това послание отправи китайският премиер Ли Къцян по време на вчерашния бизнес форум от инициативата “16+1” в София.

Ден по-рано, отново от София, той потърси съюз с Брюксел в започнатата от американския президент Доналд Тръмп търговска война срещу Европа и Китай, пише "24 часа". САЩ увеличиха драстично митата си, като Китай ще бъде засегнат за 34 млрд. долара, посочва изданието.

Вестник "Телеграф" допълва, че в София ще бъде създаден глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа, който ще консултира китайски фирми как да участват в търгове и обществени поръчки е ЕС.

"Аптекари звънят на редовни клиенти, за да ги предупредят за лекарствата за хипертония и сърдечна недостатъчност, които се изтеглят от пазара", съобщава вестник "24 часа". Хора, които вземат редовно лекарства за високо кръвно, бяха изненадани, че сред спрените за продажба в Европейския съюз е и валтензин.

Фармацевтите препоръчват диован, който според лекарите всъщност е оригиналното лекарство, а валтензинът е подобно лекарство, но има съмнения, че е с канцерогенен ефект. Аптекарите препоръчват още - болните незабавно да отидат на лекар да им смени медикаментите, допълва изданието.

"Столичният общински съвет обсъжда билетът за зоопарка да скочи двойно за възрастни посетители и да стане 8 лева", информира "Телеграф". Всекидневникът посочва, че от зоологическата градина засега се въздържат от коментар, но са пояснили, че става въпрос за незначително вдигане на цената, което е дошло от самите посетители. Хората подхождали с разбиране към това, че грижите за животните е свързана с много разходи, а таксите за вход е сред най-ниските в Европа, уточнява "Телеграф".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!