Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни свлачища застрашават живота и домовете на жители на Благоевград

Снимка: БГНЕС

Жители на Благоевград алармираха за опасни свлачищни процеси, които застрашават живота и домовете им. Три жилищни кооперации в един от новите квартали на областния център "Освобождение" ежедневно са подложени на свличане на земна маса и камъни от шестметров отвесен скат, който е на метри от входовете. Често се наводняват и приземните им етажи. Хората твърдят, че там по план трябва да бъде изградена подпорна стена, както и улица за достъп до домовете им. Повече от 20 години това не се случва.

„Като валят дъждовете, скали падат, не може да се мине. Тук живеем в стрес. Нямаме никаква възможност да влизаме вътре. В началото на улицата има оголени кабели, което стана след дъждовете. Нито има достъп на линейка, нито на пожарна… Когато излизаш, трябва да погледнеш нагоре да не те застигне някой камък и да пострадаш“, оплакват се хората.

В края на 2016 година след инцидент със съпругата му Кирил Гяурски подава молба до Общината, в която настоява да се вземат мерки за обезопасяване на района и изграждане на защитното съоръжение и улица. До днес обаче не е получил никакъв отговор.

В официално писмо до медиите от Общината заявяват, че не са получавали подобна жалба, но ще се самосезират по случая и ще направят проверка на място, тъй като имало жалба за нерегламентирано изземване на земна маса от ската.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!