Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

Снимка: Радио ВИДИН, архив

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване.

Изводите са малка част от мащабно социологическо проучване сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на Балканите и техните наследници. В България изследването бе проведено от "Галъп интернешънъл" сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години.

"Това е изследване, което фондация "Фридрих Еберт" прави през няколко години в Югоизточна Европа. Това, което се оказа, като резултат от тазгодишното изследване, наистина е донякъде притеснително. В България в най-голяма степен свободното време се ползва за почивка от младите хора. Разбира се, няма нищо по-нормално от това, но свободното време може да се ползва и за личностно развитие, за спорт, занимания, които да подпомогнат самоусъвършенстването. Оказва се, че сме на едно от последните места, като става дума за т.нар. "самоусъвършенстване". В Македония например също 83% от младите хора казват, че ползват свободното си време преди всичко за почивка, но за разлика от България, там 17% казват, че го ползват за дейности, свързани с личностното развитие, докато тук този дял е 5%. По-скоро мерим ръст с Албания в това отношение, отколкото с по-западните Балкани, като Хърватия, Словения и пр. Оказва се, че има една червена лампа, която тревожно светва", обясни политологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Изключение от тези негативни тенденции са стотиците участници от цялата страна в младежкия фестивал "The Bridge", който се провежда за 9-та поредна година във Видин.

"Мисля, че участниците във фестивала сме по-различни от масата, защото не сме дошли насила, тук всеки идва по собствено желание, за да прави това, което харесва. Не всички млади хора са "мързеливи"... Всяка година все повече и повече деца искат да се запишат, така че със сигурност не са мързеливи... Не ми е направило впечатление българските деца да са много по-мързеливи от останалите... Аз лично си подбирам приятелите да не са някакви мързели. Хората, с които си комуникирам, гледам да ме мотивират, да ме въодушевяват...", казаха част от младежите, участници във фестивала.

Снимка"Целта на този фестивал е да вдъхнови младите хора, да видят, че имат в себе си потенциала да постигнат промяна. Много от тях, когато се връщат в родните си места, са толкова вдъхновени, че правят на място събития, правят доброволчески инициативи, включват се в някаква кауза и пр. Мисля, че тийнейджърите имат нужда да бъдат натискани да са активни, защото така огромната им енергия вкарват в ползотворни неща. Сигурно социолозите от "Галъп" са прави чисто статистически. Аз работя с много млади хора и обикаляйки в училища в цялата страна, ми прави много силно впечатление апатията. За мен това е един от най-сериозните проблеми пред младите хора днес. Апатия и нежелание да се занимават с неща, които изискват от тях особено усилие. Но това, което виждам на "The Bridge", е, че ако създадем среда, която ги предизвиква, вдъхновява, ако направим нещата толкова привлекателни, че те да започнат да искат силно, нищо не може да ги спре. В този смисъл мисля, че ние, които вече не сме тийнейджъри- родители, учители, обществото, като цяло, има какво да направим, така че училището, средата, да стане малко по-привлекателна. Да им се приисква да ходят на училище, да правят неща и извън училище. Ако направим средата, така че децата да искат, ще решим този проблем генерално", обясни Михаил Стефанов, основател на "The Bridge".

Само 5 от 100 български младежи до 29 години активно се стараят в свободното време да се развиват личностно или пък да се посветят на доброволчество. Последното място делим с Албания. А страните на Балканите, в които най-много хора се самоусъвършенстват, са Македония, Босна и Херцеговина и Румъния, показат данните от социологическо проучване. Освен това българските младежи са с ниска политическа култура и се доверяват лесно на фалшиви новини. Все пак има една положителна тенденция - младите хора мислят във все по-малка степен за миграция, каза още Първан Симеонов от агенция "Галъп Интернешенъл":

Снимка"Външната миграция, като абсолютен изход, вече не е толкова проявена. Миграцията при младите хора във все по-голяма степен се мисли като личностно развитие, като социална мобилност, те все повече мислят, като граждани на света. Има още една тенденция, не знам дали за добро или лошо, но регистрираме намаляване на интереса на младите хора към политическия живот. Това може да е белег на нормализация в обществото, но може да е белег и за индиферентност и дори определена политическа инфантилност и наивност на младите хора, което отваря въпроса за гражданското образование, което младежта в България трябва да получава. Тя трябва да има своя имунитет срещу глупости. За съжаление глупостите в нашия живот стават все повече. Доказателство е поредното нашествие на фалшиви новини, които наблюдаваме в последните дни. Новини от типа на това как вместо кози и овце в Странджа ще бъдат населени 150 000 бежанци. Дори хора, за които смятах, че имат достатъчно здрав разум, споделят такива неща в социалните мрежи. Това е една от тенденциите, на които трябва да се обърне внимание. Другото, на което трябва да се обърне внимание, когато става дума за младите хора, е тенденцията за задълбочаващите се регионални различия в развитието, благосъстоянието, достъпа до качество на живот. Тези фактори в Северозападна България са в пъти по-ниски, отколкото в София. Това е огромен проблем, защото равенството на шансовете, равномерното развитие на територията, са предпоставка въобще за съществуването дори на самите национални държави. Това е двойно по-тревожно на база "младеж", защото ранното обезверяване, ранното отчаяние, ранното демотивиране на младите българи е проблем, който тепърва ще се проявява в годините."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05