Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Съвета на Европа: България създава прецедент

Съветът на Европа ще се запознае с аргументите на КС за Истанбулската конвенция

Снимка: coe.int

Страната ни създава прецедент, тъй като до момента не съществуват решения на конституционните съдилища на други държави по Конвенцията от Истанбул, заяви пред "Хоризонт" говорителят на Съвета на Европа Татяна Баева. 

Предстои Съветът на Европа да се запознае с аргументите, с които Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция противоречи на Основния закон, след което ще бъде подготвена и позиция по казуса, каза Баева.

Тя потвърди позицията на Съвета на Европа, че ратифицирането на документа само би спомогнало за борбата срещу насилието срещу жени и с домашното насилие в България.

„Към този момент не можем да дадем оценка на решението на Конституционния съд, защото още не сме запознати с аргументите от това решение на съда. Не бихме могли да коментираме възможните последствия, но оставаме на позицията, че ратифицирането на Конвенцията би било от голяма полза за българските жени, би помогнало да отстояват правата си и да се борят срещу насилието срещу жени и домашното насилие в България“.

До момента 32 държави са ратифицирали Истанбулската конвенция, като последно това направи през юни Гърция, където документът влиза в сила от 1 октомври.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!