Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

„Висш съд спря плана за нови ски писти на Банско“, това е водещото заглавие на днешния брой на вестник „Сега“. Изданието коментира, че природозащитните организации са спечелили ключова битка срещу усилията на кабинета да отпуши строителството в Пирин. Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението, с което кабинетът промени в края на миналата година Плана за управление на Пирин, за да отвори нови територии за застрояване и най-вече за изграждане на втори лифт, уточнява „Сега“.

„Пощенски служители започнаха гладна стачка“. Това е съобщил за вестник за „Дума“ лидерът на синдиката „Защита“ Красимир Митов. Началото ѝ е положила една служителка, а поетапно ще се присъединят нейни колеги. Недоволството е заради отнети ваучери за храна и намален размер на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж. Служителите искат подобряване на условията на труд и премахване на вноската за присъединяване към КТД, чрез която са принуждавани да членуват в други синдикати. „Стачката ще продължи, докато не бъдат отстранени нарушенията и не бъде сменено ръководството, което умишлено води дружеството към фалит, заявиха от синдиката", уточнява „Дума“.

„Чиновниците ходят на почивка като плащат за нощувка средно по 20 лева на човек и въпреки това станциите на министерствата са празни“. Това пише в доклад на Световната банка, цитиран от вестник „Труд“. Изданието обяснява, че към ведомствата има 172 бази, които носят загуба от 22 млн. лева годишно. Най-много имоти управляват Министерството на отбраната и МВР. Световната банка препоръчва държавните хотели да са под обща шапка, допълва „Труд“.

„В Гърция българите харчат повече от германците“, пише вестник „24 часа“. По данни на Института за анализи INSETE към туристическата камара на Гърция ни изпреварват  единствено турците. Собственици на хотели, магазини и таверни в Северна Гърция са много доволни от българските клиенти, посочва всекидневникът. Рекорд по харчене държат руснаците, които тази година трябва да достигнат 1 милион в Гърция. Те изразходват на ден средно по 71 евро, а общо за престоя - около 605 евро, показва проучването, допълва „24 часа“.

„Кръщават археологическият музей и улица в Созопол на проф. Божидар Димитров“, информира в заглавие на първата си страница вестник „Стандарт“. Всекидневникът уточнява, че това трябва да гласуват утре общинските съветници от родния град на починалия историк. Рано сутринта утре ще бъде изпълнено и предсмъртното желание на Божидар Димитров - прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол, допълва „Стандарт“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!