Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х.Адемов: Едновременно ще работим по два от законопроектите, предложените от протестиращите майки

Снимка: БГНЕС


Депутатите ще работят едновременно по два от трите законопроекта, за които настояват протестиращите майки на деца с увреждания - този за личната помощ, както и по закона на хората  с увреждания. На по-късен етап ще се разглежда и третият проектозакон, който касае социалните услуги, тъй като той още не е готов. Това обяви председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Само той и девет депутати от БСП, начело с лидера си Корнелия Нинова, откликнаха на днешната покана на майките за среща на палатковия лагер пред парламента. Там Хасан Адемов каза:

“Децата с увреждания, лицата с увреждания не са деца и лица нито на управляващите, нито на опозицията, те са лица и деца на майка България. Мисля, че от тук трябва да изходим, за да можем да тръгнем заедно да решим проблемите, които са известни, проблемите, които за голямо съжаление не са решени през всичките тези години“, уточни Адемов. 


На протестния палатков майките на деца с увреждания очакваха поне по двама-трима депутати от всяка парламентарна група да дойда тук. Това обаче не стана! Откликнаха само лидерът на БСП Корнелия Нинова с 8 народни представители от групата на социалистите и председателят на доктор Хасан Адемов от ДПС. Дойде и омбудсманът Мая Манолова  Една от майките – Моя Стоицева се обърна към депутатите с въпроса от какво се страхуват и каза че с 10 души няма как да се случи реформата

„Тук сме, защото крайният срок изтича и вече законите наближават да стигнат до депутатите и те са хората, от които ще зависят оттук нататък. Искаме отново да им напомним, че сме в техните ръце. Те не искаха 4 месеца да дойдат да ни видят, сега ги поканим лично. Надяваме се, че личната покана ще помогне.

Друга майка - Кристина Николаева е категорична, че за да станат независими децата им е необходима политическа воля. Корнелия Нинова декларира съпричастността на депутатите от БСП за България към исканията на майките. Тя призовава колегите си от другите парламентарни групи да приемат бързо исканите от майките 3 закона, защото иначе има опасност да бъде приет междувременно Държавния бюджет за следващата година и те да останат без финансиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!