Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за валежи е обявен в пет области у нас, а жълт - за други 13

| обновено на 01.10.18 в 14:39
Снимка: Радио Шумен

Предупреждение с оранжев код заради очаквани обилни валежи е в сила за областите Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези райони се очакват между 25 и 40 литра на квадратен метър, а на места - и до 50 - 60 литра.

Жълт код е обявен за други 13 области - в Южна България. Това са районите от Пазарджишка до Сливенска област, а в Северна България - от Габровска до Добричка област. В тези региони очакваните количества дъжд са от 15 до 35 литра на квадратен метър. 

От МВР увериха, че имат готовност да реагират, ако валежите в Източна България усложнят обстановката. Пред "Хоризонт" министърът на вътрешните работи Младен Маринов посочи:

"Всички нива на сигурност са задвижени - срещи с областните управители, с кметовете на населени места, както и задачите, които имат те по наблюдение на водоеми, а и на реки. Ще държим населението във всеки един момент да е информирано, за да избегнем щети при усложняване на обстановката". 

Количеството дъжд в Източните Родопи за последното денонощие е между 40 и 52 литра на квадратен метър, в Хасково - 35 литра на квадратен метър. Няма данни за наводнения и щети.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!