Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2/3 от родителите прилагат физически наказания според проучване на агенция "Ноема"

Снимка: Георги Корнейков, БНР


88% от родителите смятат, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но въпреки това 2/3 от тях са го прилагали. Това сочи национално представително проучване сред възрастни и деца, проведено от агенция "Ноема". Най-често родителите използват телесни наказания по емоционални причини, каза Славянка Иванова от агенцията:

“Когато се почувстват безсилни, когато изгубят контрол, когато се срамуват от това, че са загубили контрол над поведението на детето, когато не разбират поведението на детето. Трудно е да се каже колко, тъй като отговорите на хората са доброволни, но според изследването поне 2/3 от родителите, някога са използвали телесно наказание за един случай и около 1/4 използват редовно някакви видове телесно наказание, поне веднъж седмично“, обясни Иванова. 

Изследването потвърждава, че в училище има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие, а 22% свидетелстват за телесно наказание, а 14% за практики на игнориране. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!