Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 октомври 2018 година

Снимка: Община Белоградчик

Община Белоградчик вече разполага с нова техника за зимно поддържане. До няколко дни се очаква да бъде доставен и вископроходим пожарен автомобил. Общата стойност на техниката е около 600 хиляди лева и е закупена със средства по трансграничен проект между общините Белоградчик и Дробета-Турну Северин, Румъния.

Отворена е процедурата за отчуждаване на имоти около пътя Ботевград - Мездра. Към 300 милиона лева ще струва на държавата високоскоростният път, който трябва да стане готов до 2021 година, съобщи народният представител от ГЕРБ Монтана Дилян Димитров: "В момента се търгуват двата участъка, като срок за подаване на документите е до 3 декември... Идеята е, ако всичко върви нормално, в началото на другата година да има определени изпълнители и до 2021-ва този участък от пътя да бъде изграден." Отсечката е част от скоростния път между Видин и Ботевград.

Близо 11 милиона лева влагат в пътища в област Монтана. Средствата се отпуска с постановление на Министерски съвет. Довършват пътя от Монтана до Бели мел до края на годината. Държавата отпусна допълнително 5 милиона и половина, съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров.

Продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път от Монтана за Видин30 километра между областния град и Дъбова махала ще бъдат ремонтирани до края на годината, обещаха в началото на месец април от Агенция "Пътна инфраструктура".

Изтича последният срок за плащане на данъци, съобщават от Община Враца. Оттам напомнят на гражданите и фирмите за изтичащия в края на октомври законов срок за плащане на патентен данък, данък върху превозни средства, данък върху недвижими имоти и такса за битови отпадъци за 2018 година. Плащането може да се извърши в брой и чрез ПОС-терминал на приходните каси на Дирекция „Местни данъци и такси” в Община Враца, както и по банков път.

Продължават обученията на начални учители от Северозапада за това как да използват дигиталните технологии в клас. Пилотният проект постига задоволителни резултати, заяви председателят на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси. Целта е да се намали рискът от късен дигитален старт за децата от Северозапада. Обученията на учители, които предават знания на колегите си за това как да внедрят технологичните иновации в методите си на образование продължават в общините Кула, Белоградчик, Брегово, Ново Село, както и в селата Арчар и Дреновец.

Над 10 600 ученици от 68 училища от област Враца са включени в проекта "Твоят час" през учебната 2017/2018 година. Това стана ясно по време на областен форум за отчитане на дейностите по проекта. Децата са били обхванати в 449 групи по интереси и 395 в групи за преодоляване на обучителните затруднения. В резултат на работата с тях 50 на сто от учениците са завишили успеха си и са развили потенциала си за учене, отчетоха ръководителите на проекта. 

Курс по уеб дизайн за младежи от 16 до 24 години започна в Монтана. Обучението се провежда до 17 октомври в регионалната библиотека "Гео Милев". Всички, които желаят да се включат в курса, могат да се запишат за участие на място в библиотеката. 


Определиха най-добрите изпълнители от празника „Мара Врачанка“, който се проведе на 13 октомври във Враца. Първо място в категория „Групи“ спечелиха квартет „Свищов“ и квартет „Бялата лястовица” от град Генерал Тошево, след тях се наредиха групите „Незабравка” от Кнежа, „Вдъхновение” от Полски Тръмбеш и смесена група „Волна песен” от село Долни Луковит, област Плевен. Третото място заеха групите „Нежни звуци” от град Бяла, „Неразделни” от Вършец и „Костенски ритми” от село Костенец. Поощрителни награди получиха групите „Шарено герданче” от Враца, „Орхидея” при НЧ „Светлина” село Баница, „Бели акации” от град Чипровци. В категория „Дуети“ първото място бе поделено между Славка Петрова и Петър Петров от град Полски Тръмбеш и Ценко Лазаров и Стефан Симеонов от село Долни Луковит. Второто място бе присъдено за Цветана Роджева и Невенка Василева от  града домакин, а трето място отиде при дует „Малорад” от село Малорад. При индивидуалните изпълнители първо място в тазгодишния фестивал спечели Корнелия Александрова от град Бяла, след нея се наредиха Гюлдениз Гюнайдънова също от град Бяла и Динка Николова от Враца. Третото място бе за Митка Янчева от Враца. 


Представиха турлашки речник в Белоградчик. След четири години и половина упорита събираческа дейност авторът Любомир Веселинов включва в речника 3535 думи и 423 популярни израза.


Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за независимостта на слепите хора. Видинската организация на Съюза на слепите в България също отбеляза Деня на белия бастун. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06

Граждани със заслуги ще бъдат наградени в Деня на Община Кула

По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност.  Удостоява се с почетна грамота ФК "Кула 04" - за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена..

публикувано на 31.07.24 в 08:45

Стрелба с лък във Вършец

Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Стрелба с лък е една от атракциите във Вършец. Тя е част от многобройните прояви организирани за летните празници в курортното градче. „Стрелбата с лък се предлага от историческия музей в Оряхово", поясни Натали..

публикувано на 31.07.24 в 08:34

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47