Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 октомври 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Майки на лица с увреждания се събраха на протест пред Община Видин с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Повод за реакцията са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания. 


Със заповед на кмета Пенка Пенкова днес бе отменено бедственото положение, което бе обявено на 17 октомври, заради безводието в Лом и селата Замфир, Добри дол, Сливата и Орсоя. В момента водоподаването за града и населените места от общината е напълно възстановено.


Искат 3 милиона лева допълнително за подмяна на довеждащия водопровод в Лом. Депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров е депозирал питане в Народното събрание и се очаква отговор в петък. Тежка авария постави община Лом в бедствено положение. В продължение на 6 дни бе прекъснато водоснабдяването. От вчера аварията е отстранена, отменено е и бедственото положение. 

11 общински язовира в област Монтана се дават на държавата за стопанисване. Решенията са взети от общинските съвети.

На заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, бе обсъдена готовността на институциите в община Враца за снегопочистването. В рамките на заседанието, директорът на финансовата дирекция в местната администрация Румяна Маринова представи  предвидените средства за снегопочистване и поддържане на пътната мрежа. „До края на 2018 година са отпуснати 35 336 лв. на кметствата за снегопочистване, а за зимно поддържане и почистване на общински пътища са предвидени близо 110 000 лв.“ – коментира Маринова.


Стартирана е обществената поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за нуждите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Автомобилите са за областните пътни управления, които отговарят за текущото и зимното поддържане на близо 20 000 км републиканска мрежа, а със стартирането на тол системата през следващата година на тях ще бъдат възложени и редица други отговорности, свързани с поддържането на порталните рамки.   Втората обособена позиция в обществената поръчка е за доставката на два високопроходими автомобила. Те са необходими за шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и т. н., което е невъзможно да се осъществи с автомобил, предназначен за градски условия. През тази и миналата година са бракувани 117 превозни средства, а над 65% от автомобилния парк на пътната администрация е над 10-годишен и това налага неговото обновяване. Общата индикативната стойност на поръчката е 1 087 500 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 17:30 ч. на 26 ноември т. г. 


Започват изкопи за басейна в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Ремонтът тече едновременно във вътрешната част на южното крило, както и в двора.


В училище "Любен Каравелов" във Видин днес пристигна пътуващо сандъче с детски книги. Инициативата е във връзка със започването на Националната седмица на четенето. Книгите получиха учениците от 1 "в" клас, с класен ръководител Колетка Павлова.


Лесотехническата професионална гимназия в Берковица стартира с участие в Националната седмица на четенето. Днес учениците показаха, че книгата не е непозната територия за тях, темата, която избраха преподавателите бе “Книгата, която ме впечатли”. 


С поредица от мероприятия в Националната седмица на четенето се включва и бреговското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата започна с гостуване на журналист от Радио ВИДИН. Венцислав Величков разказа за своята професия пред учениците от 7-и до 12-и клас. От практическата част децата научиха как се прави репортаж и анкета. Събитията продължават до петък.


От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни".


С тържествено събрание и концерт в Берковица отбелязаха 50-годишнината от създаването на пенсионерски клуб "Берковски кестен-1968". Юбилеят е отпразнуван в събота, 20 октомври, в присъствието на 21 пенсионерски клуба, включително и от румънския град Бъйлещ. 


Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат на 2 ноември в Козлодуй. Те са част от кампанията на столична болница за женско здраве, която стартира миналата година от Видин. Прегледите и консултациите отново ще се водят от специалиста по репродуктивна медицина д-р Димитър Цветков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35