Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи във Видин и Враца поискаха оставката на Валери Симеонов

2
Снимка: Радио ВИДИН

Майки на лица с увреждания се събраха на протест пред Община Видин с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Повод за реакцията са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания.

"Недопустимо е политик да ни нарича "кресливи", а децата ни "уж с увреждания", каза за Радио ВИДИН Марияна Павлова, която има син с физически увреждания и добави:

"Искаме Валери Симеонов да си подаде оставката заради думите, които обиждат нас- майките. Ако той сам не си подаде оставката, искаме г-н Борисов да направи това нещо."


Враца беше един от първите градове, които се включиха в националния протест, целящ оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Майки на деца с увреждания излязоха с транспарант, на който пишеше недвусмислено, че искат лидерът на НФСБ да напусне изпълнителната власт.

Ирена Христова:

"Днес Враца подкрепя протеста на майките с деца с увреждания и искането им за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.Този човек малко или много ни обиди. Затова ще види сега кои сме ние "кресливите майки на уж болните деца"... Протестът в София ще продължи до неговата оставка. Ако той не си я подаде, неговият работодател е длъжен да я поиска, така че ние очакваме оставката му. Ние подкрепяме от тук, от Враца, а когато трябва ще идем и до София."

Някои от останалите недоволни майки и граждани бяха по-крайни и не толкова обрани в изказванията си, но обявиха категоричната си позиция, че е време заместник министър-председателят Симеонов да не остава в българското правителство.

Повече по темата очаквайте утре, в сутрешния блок "Посоките на делника".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46

Две катастрофи във Врачанско през изминалото денонощие

За две катастрофи с леко ранени участници в тях съобщават от полицията във Враца , базирайки се на пътния травматизъм във Врачанско от последните 24 часа. В полунощ в града под Околчица са катастрофирали два леки автомобила, управлявани от тийнейджъри. При сблъсъка е била ранена шофьорката на единия автомобил, на 18 години. Нейният спътник,..

публикувано на 31.07.24 в 12:33

Жител на село Ягодово е задържан за незаконно оръжие и боеприпаси

Задържаха жител на берковско село Ягодово за притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, съобщават от ОД на МВР-Монтана .  При обиска е открита и метална монета , за която се предполага, че е културно-историческа ценност.  След постъпил сигнал полицаите от Берковица извършили претърсване в частен имот в село Ягодово. При обиска са..

публикувано на 31.07.24 в 12:24

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06