Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-а световна среща на българските медии се открива в Скопие

| обновено на 25.10.18 в 19:37

Македония няма кореспондент на нито една българска медия от 2011 година, въпреки изявленията, че за България тази страна е от първостепенен интерес. Това бе един от акцентите в дискусиите на започналата в Скопие 14-а световна среща на българските медии.

Сред участниците са генералният директор на БНР Александър Велев, както и програмният директор на радиото Мартин Минков, който е дългогодишен кореспондент на радиото в Македония.

Генералният директор на БТА Максим Минчев подчерта, че столицата на Македония е избрана за домакин на форума, защото Западните Балкани бяха фокус на българското европредседателство. Той очерта и основните предизвикателства:

“Вече не сме сами, заедно с нас на арената са довчерашните слушатели, зрители и читатели, които станаха журналисти като нас. Това което се случва с така наречените фалшиви новини, стана световен проблем“, каза Минчев.

От името на вицепрезидента Илияна Йотова бе прочетено приветствие, в което се подчертава, че медийните срещи са превърнали българските медии по света в общност. 

Мотото на форума тази година е "Медии и памет". Срещата се организира от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Очаква се във форума да вземат участие представители на десетки български медии от България и чужбина, общественици, интелектуалци, представители на бизнеса. 

Основните дискусии на форума са по темите - "Медиите като посредник между обществото и политиците", "Журналистиката срещу пропагандата", "Медии, образование, памет", „Различните лица на патриотизма“ и "Бизнес и национален дълг".

Сред участниците са председателят на СЕМ София Владимирова, членът на медийния регулатор Иво Атанасов, доц. Георги Лозанов, Соломон Паси, Харалан Александров. Ще бъде връчена и традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. От 2005 г. насам престижният форум събира журналисти от България и целия свят.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!