Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на село Върба: Основният ни проблем е безразличието на властта към обезлюдяването

| обновено на 26.10.18 в 17:10
14
Снимка: Кристиян Кирилов

Защо малките населени места в Северозапада опустяват? Коя е причината младите хора да не виждат потенциала в тях? Ще успеят ли селата в Белоградчишко да развият селски туризъм и ще възвърнат ли предишната си слава като оазиси на идиличен живот? Това попитахме няколкото останали жители на село Върба. То е разположено на 12 км от Белоградчик, а в близост са пещерата Магура и Рабишкото езеро. В гората близо до селото през 1874 е паднал първият официално регистриран метеорит в България, чиито части сега се намират в музеи в Будапеща и в Лондон.


СнимкаДнес трудно може да бъде намерен жител, който да посочи мястото, където е паднал метеоритът, но пък може да бъде открит свят, който все още живее в кротка идилия, сред наистина прекрасна природа.


"Село Върба е типичен пример за това как да може да бъде наречено райско място, а да няма кой да го види, да сподели живота в селото и възможностите, които то дава", обясни една от местните жени, която се приготвяше да се върне в Белоградчик за зимата, както традиционно правят и други жители на Върба.


Снимка"Селото ни наистина е хубаво, но си отива, защото тук вече няма хора. Останали са 10 души с нас, които идваме през лятото. Ето сега, като се развали времето, аз си отивам, комшийката - също... Тук остават само няколко души. Имаме тук едно младо семейство, което се занимава със земеделие, отдолу съседите, имаме и един възрастен мъж, долу до магазина също едно семейство, фелдшерът и това е...", изброява един по един жителите на селото Цецка Ценова.


"Хубаво е, че поне имаме магазин. В понеделник, сряда и петък ни карат хляба и тогава този, който го кара, отваря и магазина. В него има само най-необходимите продукти- брашно, сол, захар, ориз... В никакъв случай обаче не може да се каже, че тук можем спокойно да живеем, ако разчитаме само на него. Задължително се ходи в града за продукти. Когато някой се разболее, викаме Бърза помощ също от Белоградчик.

Снимка

Тук хората са на доизживяване, а децата ни се пръснаха. Повечето отидоха в чужбина или се изселиха в големите градове. Едната ми дъщеря беше медицинска сестра в белоградчишката болница, но после замина за Лом. Семейството ѝ остана в Белоградчик, но щом се наложи, тя трябваше да замине... Другата ми дъщеря пък е в Чехия. Нямаше работа тук и бе принудена и тя да замине. С една дума, младите хора нямат интерес да живеят в селото.


Върба е чудесно село, по-точно - беше. Толкова много хора имаше тук, кипеше живот, но сега вече си отива. Всички в селото са на доизживяване... Сами виждате на какъв хал е в момента. И това продължава с години... Всички къщи от горната махала са пусти. Ако тръгнеш пеша, не можеш да минеш...


От какво се нуждае селото ли? Ами - от хора. Но, младите не са заинтересовани да градят бъдеще тук. Мъчно ми е, но ги разбирам..."


СнимкаЗащо за младите красивата природа и спокойствието не са достатъчен стимул да се върнат в село Върба, какво ще се случи с него, след като и последните възрастни жители тук си отидат? По тези въпроси разговаряме и със семейство Цецка и Коста Георгиеви. Мъжът бил тракторист в машинно-тракторната станция в Белоградчик, но се наложило да се върне в родния дом, за да гледа родителите си. 

 
"Жена ми остана в Белоградчик, защото работеше в телефонния завод, но когато го закриха, си се прибра и тя. И тук сме вече за постоянно от 1996 година. Не знам защо се случва всичко това със селото, но е голяма трагедия. От първата къща до последната- всичко е пропаднало. Крадци ни откраднаха рекордоманите, портите изчезнаха, съсипаха къщите... Имахме и канализация, но виж какво остана. Никой за нищо не се интересува. Просто лъха някакво безгрижие и те това е...


СнимкаГледам къщите от другата страна на баира и си спомням как изглеждаха те преди и как сега. Преди се виждаха оградите, дворовете- всичко. Сега едва забелязвам комините сред гъсталака. Спомням си и баща си, който седеше отпред на пейката, клатеше глава и все повтаряше с въздишка: "Да не дава Господ да дойде понеделник". Накрая го попитах защо, а той отговори: "Защото тук няма да има живот вече. Не мога да видя и един човек..." Тук не само че никой не остана, ами и никой не иска да идва, защото е пусто. Тежи ми, но какво да направя. На никой не му е зор за селата.


СнимкаИ аз все по-често си задавам въпроса- защо да стягам къщата, като утре, като си замина, кой ще дойде да живее в нея. Гледам и магазина ни- изпопадали тавани, не се чисти, не се мете. Едно време от ХЕИ-то правеха проверки поне. Сага на никой не му е зор за нищо. Просто едно безгрижие, безгрижие..."


"А какъв хляб ни карат- няма да го погледнеш", включва се в разговора и съпругата му: 


"Лош е, но нямаме избор..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00