Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Биенковска: Финансирането в областта на отбраната трябва да се промени

Борисов и Биенковска обсъдиха транспортната свързаност в Западните Балкани

| обновено на 12.11.18 в 13:55
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря Елжбета Биенковска.
Снимка: БГНЕС

Финансирането в областта на отбраната трябва да се промени. Това заяви европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество Елжбета Биенковска, която е на официално посещение в България. Тя обясни, че общият разход на Европейския съюз за отбрана е под 1% от БВП:

"Това, което правим, в никакъв случай не противоречи на това, което държавите членки правят заедно с НАТО, напротив - когато държавите от ЕС работим заедно в областта на отбраната, ние допълваме това, което се прави в рамките на НАТО и дори го правим по-силна организация".

Еврокомисар Биенковска се срещна с премиера Бойко Борисов, с когото обсъдиха транспортната и дигиталната свързаност в Западните Балкани като неделима част от европейския път за страните от региона. Биенковска изрази мнение, че разширяването на границите на Европейския съюз носи както рискове, така и много възможности. Като едно такова предизвикателство бе отчетено гарантирането на сигурността на гражданите на ЕС. В рамките на срещата двамата дискутираха и бъдещата стратегия за индустриална политика на ЕС.

В София Елжбета Биенковска участва в конференция на тема „Търсене на сближаване на сигурността за растеж и просперитет - стълб за стабилността на Европа“. Комисар Биенковска ще има срещи и с вицепремиера Екатерина Захариева и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!