Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене.

"За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков.

"Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В момента най-важното е да снабдим нуждаещите се с дърва за зимния сезон. Проблемите ги решаваме съвместно с общинския кмет.

СнимкаСелото има около 120 жители. Част от тях работят в Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни с умствена изостаналост, други пък работят в общинската администрация... В селото имаме добро улично осветление, преди седмица със средства на Общината застлахме някои улици, мостове правихме извън селото в посока Протопопинци...

Имаме и един животновъд, който в стопанството край селото продължава да отглежда местната порода Реплянска овца. Стадото му е от около 700 животни.

Земеделието и животновъдството са единствените възможности, ако някой реши да развива бизнес. Иначе заводи и фабрики нямаме, нищо нямаме...

СнимкаВ сградата на кметството сме ремонтирали три стаи с отделен вход. Там ще могат да преспиват дошлите тук туристи. Остава само да се обзаведат и вече ще можем да посрещаме гостите.

В селото има добри възможности за развитието на туризма. Проблем е, че младите се пръснаха по големите градове. Имаме такива, които заминаха и в чужбина, предимно в САЩ и в Германия.
"

Според стари предания, село Репляна е заселено преди около 350 години. Преселниците били от Пиротска околия. През есента, когато прекъсвала пашата на стадата им, те се прибирали в собствените си села в съседна Сърбия и през пролетта пак се връщали. И така, след време някои от тях решили, че местността е добра за живеене и създали първата махала тук.

СнимкаИмето на селото дошло от околните скали, които наричали "репове".

Нетрадиционната атмосфера и пейзаж наоколо не са единствените неща, които правят впечатление. В селото се намира защитеното дърво цер, чиято възраст е повече от 300 години, височината му е 17 м, а обиколка на ствола над 4 м.

Интересни са и т. нар. "глами" - високи скалисти върхове. В землището на Репляна са открити останки от три манастира. В района има и 6 пещери, най-голямата от които е Татарска пещера, с дължина 98 м и денивелация 20 м.

В землището на селото попадат части от резерват "Чупрене" и защитената местност "Чупренски буки“. В центъра на Репляна има стара църква, която е една от забележителностите му.

СнимкаСелото е прочуто с местната Реплянска овца. Тази порода е обявена в Списъка на Националния генетичен фонд и е от национално значение поради намаляващия ѝ брой.

Тук има всички предпоставки за продължаване на традициите в животновъдството, но и за туризъм, включително селски. Така ли е обаче на практика и какво не достига, за да се случи всичко това, попитахме и жители на селото:

"Основният проблем на селото е обезлюдяването. Тук може и да се види някой човек, защото е в близост до барчето. Иначе няма никого... В селото има два магазина и Снимкатова си е... Възрастните хора са много, младите - малко... В защитеното жилище има 14 души. Най-възрастният е 55-и набор, а най-младият- 85-и. Тези, които са на свободен режим, сутрин закусват и тръгват из селото, вечер се прибират, ядат и лягат. Другите не ги пускат, защото бягат и после не могат да ги намерят, полицията ги търси... Животът не е много добър, защото сме лишени от доста придобивки. Общинският кмет много държи на селата и много помага, както и кметският ни наместник, но просто средствата не стигат. Ето тук последно обаластряване сме правили на пътя, вместо асфалтиране. Като започнат дъждовете, всичко нанасяме по къщите... Искаме повече асфалтиране на улици да има, защото последното беше преди доста години... Тук имаме много напуснати домове, но така кражби, както се говори по телевизията за другите села, тук няма..."

Целите интервюта с кметския наместник на село Репляна, Евгени Еленков, общинския кмет Ваньо Костин и жители на селото - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00