Документална изложба възражда паметта за Виден Табаков- българинът, допринесъл за първия космически полет до Луната

Проследява се пътя му от видиското село Стакевци, до обявяването му за почетен професор на НАСА

17
Снимка: Проф. Виден Табаков и проф. Ауатеф Хамед


Знаем ли кой е човекът, без откритията на когото през 1969 година американският астронавт Нийл Армстронг надали би кацнал на луната. Кой е българинът, разработил необходимите сплави и дал конструктивните решения, че ракетите да издържат на високите температури при космически полет. Кой е Виден Табаков и знаем ли, че известният учен, променил човешката история в областта на аеронавтиката и астронавтиката, е роден в българския Северозапад. Какъв е пътят му от видинското село Стакевци през СнимкаГермания, Аржентина и Щатите, за да стигне до върховете на световната наука.

На тези и други въпроси се опитваме да отговорим днес, а поводът да повдигнем темата за бележития учен е, че във видинския архив бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум". На 14 декември се навършиха 99 години от  рождението на учения.

Изложбата е организирана от Държавна агенция "Архиви" и Фондация "Визия за научен и технологичен растеж" и проследява с документи и фотографии интересната съдба на този блестящ учен, обясни ръководителят на видинския архив, Светлана Кръстева:

"Професор Табаков е завършил Видинската мъжка гимназия през 1938 година, след това учи и работи в СнимкаБерлин. След Втората световна война избира да живее далеч от родината - живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по-късно в САЩ, където става участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок и развива академична кариера. Изложбата е съвместна проява на Държавна агенция "Архиви" и Фондация "Визия за научен и технологичен растеж", която през 2017 и 2018 година предоставя документи от личния архив на проф. Табаков в Националния архивен фонд и те са заведени като личен фонд в Държавния архив. В изложбата са представени също документи и вещи на Виден Табаков, които се съхраняват в нашия архив, в училище "Цар Симеон Велики" и при родственици. Могат да се видят данни да успеха и поведението на Виден Табаков като ученик в 6 и 7 клас през 1936 и 1937 години, свидетелството му за зрелост от 1938 година, визитна картичка на професора, писма до роднини, както и подаръци за тях, донесени при първото му посещение във Видин през 1997 година. Изложили сме и сгъваемата чашка, която Виден Табаков е носел винаги при пътуванията си. Показани са и снимки на Виден Табаков със съпругата му, снимки от срещи с брата Иван и сестрата Богдана, с племенниците през 2003 година, снимки на дъщеря му Фелицита Табакова със семейството й. Има и снимки от посещението на проф. Хамед, наследницата в научния път на проф. Табаков, на д-р Георги Дренски, на проф. Георги Сотиров, проф. Борислав Тошев и Цветко Лилкин във Видин през 2016 година. За нашата изложба отец Петър Стоянов, който е и художник, предостави своя картина на родната къща на проф. Виден Табаков..."   

СнимкаВиден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетите да издържат на изключително високите температури, развиващи се при космически полет. Има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания, а лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на негово име.

Виден Табаков е роден в белоградчишкото село Стакевци през 1920 г. Баща му- богат и влиятелен за времето си търговец, праща сина си да учи гимназията във Видин. След като я завършва през 1939 г., Табаков заминава за Прага, където записва машинно инженерство в Карловия университет. В Прага Табаков успява да изкара само един семестър, защото в края на 1939 г. Хитлер завзема цялата територия на тогавашна Чехословакия. Вузовете са закрити и българинът заминава да учи в Берлинския университет в Германия. След като се дипломирал като машинен инженер, Табаков започва работа в концерна "Сименс", където работи по създаването на специални материали за облицовка на подводници. В Берлинския университет той завършва и втора инженерна специалност - самолетостроене. Започва да готви докторат, същевременно и сътрудничи на конструктора Ханс-Йоахим фон Охайн, който създава първия самолетен турбореактивен двигател.

СнимкаТалантливият българин е забелязан и от най-големия за онова време специалист по ракетостроене и космонавтика Вернер фон Браун и е привлечен в екипа му. Фон Браун е известен като баща на немското ракетостроене и на ракетите "Фау 1" и "Фау 2", с които Хитлер се надява да обърне хода на Втората световна война.

Виден Табаков защитава докторантурата си през 1945 г. Войната е завършила и с част от екипа си Вернер фон Браун заминава за САЩ. Нужен им е специалист по ракетостроене, защото вече е започнала надпреварата във въоръжаването със СССР. А в същото време Виден Табаков не получава виза за САЩ. Твърди се, че основният аргумент на щатските власти е, че е роден в държава, която вече е сателит на СССР. Българинът заминава за Аржентина. Там е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет. Това е една от версиите за пристигането му в страната на неограничените възможности.

Това е част от историята на извънредно интересния живот на учения. За него разказва и Румяна Атанасова - председател на Фондация "Визия за научен и технологичен растеж", инициатор и един от организаторите на изложбата:

Снимка"Виден Табаков е изключителен човек, професор, учен и баща. Казвам това с пълната отговорност, защото аз имах щастието да се запозная с живота му, защото направих първоначалния подбор на документите в университета в Синсинати и които неговата наследничка- проф. Ауатеф Хамед, директор на лабораторията за изследване на газови турбини от Университета в Синсинати бе запазила. Казвам го защото това е българин, който е излязъл от България на 19 години, за да започне образованието си в Карловия университет и е получил най-високото признание от Американската асоциация на машинните инженери. Два пъти е номиниран за техен почетен член. Получил е и грамота за цялостен принос и на практика е признат не само като професор, но и като учен. Той е на практика основателят на специалността аерокосмически инженеринг в университета в Синсинати. Изключително ценен и до днес. Аз лично видях с какво почитание и с какво уважение говорят колегите му в университета за него...   
През 2019 година се навършват 50 години от кацането на Луната на Нийл Армстронг и ние започнахме този проект за признаване постиженията на Виден Табаков не само защото той заслужава място в историята на българските изследвания в областта на космическите технологии, но и защото има изключително голяма нужда от запазване на потенциала в България в образованието за технология, наука, инженерство и математика..." 
 

Изложбата за живота и делото на Виден Табаков във видинския архив е първата от поредицата прояви, с които ще бъдат отбелязани на 14 декември 2019 година, 100 години от рождението на бележития учен.

Целите интервюта и разказ за приноса на българския учен за успеха на мисията на Аполо 11 до Луната- в звуковия файл.


Вижте още

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32

Стефан Ангелов: "Един кмет трябва да се бори за всеки един човек "

В "Добро утро, кмете!" гостуваме в село Михайлово, община Хайредин , област Враца. Жителите са му около 1 100 души. В старите турски документи и в документите след Освобождението селището фигурира с името Долна Гнойница, което означава  място за угояване на добитък, тъй като от миналото населението се е занимавало с животновъдство. През..

публикувано на 29.11.19 в 13:06