Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2019 година

Снимка: Недка Лилкова

Ремонтът на площад "Бдинци" и централната пешеходна зона във Видин е включен в номинациите на архитектурната платформа https://whata.org/ в категорията "Градски бъг на годината". Видинският площад попада в категорията на лошите примери за ремонти. Той  доказва засилилата се тенденция през 2018 година за унищожаване на архитектурния детайл в българския град и се отчита като посредствен проект за реконструкция на емблематично градско пространство, каза арх. Анета Василева. 


Въпреки регистрираното повишение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, няма предепидемична обстановка в област Видин, съобщи д-р Пепа Цветанова от Регионалната здравна инспекция. За предходната седмица случаите са 149 на 10 000 души население.



В Монтана няма да се вдигат местните данъци и такси през настоящата година. Бюджетът на общината ще е 43 700 000 лева, което е рекорд.


16 072 384 лева е проектът за бюджет на Община Мездра за 2019 година. За делегираните от държавата дейности са предвидени 10 074 385 лв. Собствените бюджетни приходи са в размер на 4 597 522 лв., данъчни – 1 117 600 и неданъчни – 3 479 922 лв. С разплатени почти 1 700 000 лева започва годината Община Мездра, това съобщи кметът Генади Събков днес по време на обсъждането на проектобюджета. Местните данъци и такси няма да се увеличат, към момента не са планирани ремонти на улици, тротоари и изграждане на екопътеки.


Общо 8 250 188 лева са заложени в бюджета на община Белоградчик за 2019 година.


Днес изтича гратисният период без глоби на пътя заради проблемите с електронните винетки. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова предупреди, че на много места в страната се продават електронни винетки и всички трябва да са изрядни на пътя.


За периода от 17 декември на 2018 година до 2 януари 2019 година, заради официалните празници Коледа и Нова година, Българската агенция по безопасност на храните извърши 2 399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна. Съставени са 18 акта за установяване на административно нарушение. 


В сила са нови правила за имитиращите продукти. Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните продукти щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците.

Общо 177 души от мездренските села Върбешница, Крапец, Боденец, Брусен, Царевец и Старо село, ще получат в следващите четири дни по 24 килограма хранителни продукти от Фонда за европейско подпомагане на най- нуждаещи се лица. В община Мездра помощта се раздава на над 1200 души.


Недостиг на подвижния състав, закъснения на влаковете, отменени композиции- общо 717 за миналата година, недостигът на вагоните, са сред най-сериозните проблеми в БДЖ. Общо 35 са анулираните влакове за първите 14 дни на януари срещу 65 за същия период на миналата година, заяви  Григори Григоров, председател на Съвета на директорите. Новият изпълнителен директор- Никола Василев оповести, че финансовото положение на БДЖ е стабилно, приходите са около 350 милиона лева годишно, като 50 на сто са субсидия от държавата. По думите му, около 100 милиона лева са оперативните задължения към доставчици, а около 30 милиона лева ще бъде печалбата за годината.


Продължава кампанията по набиране на средства за ремонта на кораба-музей "Радецки" в Козлодуй. Около 250 000 лева са нужни за реконструкцията. Ако плавателният съд не претърпи ремонт до април тази година, ще трябва да преустанови дейността си, каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова. 


Северозападният район е с най-нисък относителен дял на домакинства с достъп до интернет - 65 процента, в сравнение с останалите райони на България. Данните показват, че най-значителен е делът на лицата, които са използвали онлайн услуги на публичната администрация в област Видин - 37.6 на сто.


До края на месеца са преустановени занятията в детската градина "Детелина" в село Черно поле. Причината е намаленият брой на децата, както и болничният на директора, коментира кметът на община Ружинци Александър Александров.


На 15 януари се отбелязва празникът на биволовъдите- Карамановден. Пазарът на продуктите е ограничен, поради високата им цена, каза в предаването "Земята, която ни храни" председателят на биволовъдната асоциация проф. Цонка Пеева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46

Две катастрофи във Врачанско през изминалото денонощие

За две катастрофи с леко ранени участници в тях съобщават от полицията във Враца , базирайки се на пътния травматизъм във Врачанско от последните 24 часа. В полунощ в града под Околчица са катастрофирали два леки автомобила, управлявани от тийнейджъри. При сблъсъка е била ранена шофьорката на единия автомобил, на 18 години. Нейният спътник,..

публикувано на 31.07.24 в 12:33

Жител на село Ягодово е задържан за незаконно оръжие и боеприпаси

Задържаха жител на берковско село Ягодово за притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, съобщават от ОД на МВР-Монтана .  При обиска е открита и метална монета , за която се предполага, че е културно-историческа ценност.  След постъпил сигнал полицаите от Берковица извършили претърсване в частен имот в село Ягодово. При обиска са..

публикувано на 31.07.24 в 12:24

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06