Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Площадите във Видин и Враца- "Градски бъг на годината"?

4
Ремонтът на централната пешеходна зона във Видин
Снимка: Недка Лилкова
Ремонтът на площад „Бдинци“ и централната пешеходна зона във Видин е включен в номинациите на архитектурната платформа whata.org в категорията "Градски бъг на годината". Видинският площад попада в категорията на лошите примери на ремонти, като доказва засилилата се тенденция през 2018 година за унищожаване на архитектурния детайл в българския град. Ремонтът се отчита като посредствен проект за реконструкция на емблематично градско пространство- каза за Радио ВИДИН арх. Анета Василева. Категорията "Градски бъг на годината" е сборна номинация на всички проекти за ремонт и строителни инициативи на българските общини. В класацията влизат предстоящите ремонти на обновяване на централните пешеходни зони на Враца и Шумен, както и ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София. 

Архитект Анета Василева представлява платформата за архитектура, публицистика и критика whata.org. В нея вече девета поредна година се правят обобщения на българската архитектурна година под формата на архитектурни номинации и архитектурни награди. Има награда на журито и награда на публиката, като така се дава възможност хората да гласуват онлайн за избрани от тях обекти и събития от градската среда. Наградите включват 8 категории: първата е за архитектурно събитие, втората е за архитектурна тенденция- какво се повтаря през годината и ще повлияе ли през следващите години. Следват категориите "Архитектурен конкурс", "Сграда на годината", "Градски бъг"- лошите, поправими и непоправими неща в средата около нас, където се включва и Видин, "Градска нормалност", "Книга" и "Личност" на годината.


Централният площад във Видин, по мнението на много архитектурни специалисти, е част от архитектурното наследство „късен модернизъм от втората половина на 20 век“, но тъй като не е легитимиран със статут на недвижима културна ценност, нямаше възможност да бъде спрян ремонтът му- каза арх. Анета Василева и добави:


"Вашият площад и проблемите с него фокусираха вниманието на архитектурната общност, на професионална и експертна, през 2016 година, когато Камарата на архитектите посети Видин. И участва в обществено обсъждане, където се опита да обясни, че площадът е ценно произведение на градското изкуство, който е бил направен в резултат на синтез между архитектура, устройства, отчитайки контекста на средата, малкия, големия градски мащаб, подходите. Аз си спомням, че тогава председателят на Камарата арх. Борислав Игнатов и колегите му бяха отбелязали, че настилката с оригиналната ѝ шарка може да бъде запазена, като бъдат ремонтирани само компрометираните участъци. Той беше направил изчисления, че от 25 хил. кв.м само 350 кв.м всъщност имат нужда от поправка. При обобщаването на 2016-а площад "Бдинци" се появи и в нашите награди в тенденцията "Соцмодернизмът в България се реновира зле“. Като се надявахме, че реакцията и на професионалната общност, и на такива платформи като нашата ще успеят да променят нещата, но се оказва, че през 2018-а вече са премахнати голяма част от оригиналните настилки, правени по поръчка павета, мраморни плочи. И предстои да бъдат подменени със стандартните бетонни тела, които центровете на нашите градове виждат все по-често. Това е една от водещите тенденции през 2018-а– унифицирането на българския град. Това е проблем на цялата европейска общност и на света. Този площад, аз съм убедена, че ще влезе в историята на българската архитектура, тъй като вече в УАСГ – София (Университетът по архитектура, строителство и геодезия- бел. ред.), в катедра "История и теория“ има нов курс, който се занимава с архитектурното наследство от втората половина на 20 век. Ремонтът го отчитаме като грешка. Смятам, че ако е възможно по-голяма част да бъде запазена от него, би било добре и за града, и за българската архитектурна история. Враца е аналогичен случай. Центърът на Враца е част от емблематичните ансамбли на късния 20 век на българската архитектура и би било жалко да бъде лишен от своята идентичност."


Като грешка се отчита ремонтът на площад "Бдинци" от архитектурната гилдия. Тези т. нар. награди или архитектурен обзор на 2018-а представляват някакъв вид критически преглед на изминалото време и предупреждение за бъдещето. Българските архитекти се надяват, че гласът им би могъл да предотврати подобни грешки. На този етап това не се случва все още. За нас остава успокоението, че площад "Бдинци" във Видин ще влезе в учебниците по архитектура като част от архитектурното наследство "късен модернизъм от втората половина на 20 век". Гласуването в архитектурната платформа продължава, остават 16 дни до крайния срок- 31 януари. Ако решите, че искате да се включите, можете да го направите на whata.org.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50