Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цън Цон, китайски бизнесмен: "Ако се разчита само на субсидии, провалът е въпрос на време"

Снимка: Цън Цон, личен архив


В "Земята, която ни храни" отбелязваме символично началото на Китайската Нова година. Не защото по някакъв начин спазваме китайските традиции и обичаи, и не защото се ръководим от това под какъв знак преминава годината, а защото задочен гост в предаването е 30-годишният китайският бизнесмен Цън Цон. Разговаряме в периода между "новия" и "стария" Трифон Зарезан, защото от 6 години инвестира не малка сума в лозарство край Лом. Говорим си за идеята да се захване с този тип дейност, за ролята на държавата и ползата от субсидиите, за земеделието у нас и земеделието в Китай.

9 милиона инвестиции в най-бедния край- Северозапада. Звучи почти невероятно, но е факт. От няколко години Цън Цон е закупил лозя в землищата на две ломски села- Станево и Долно Линево. В България е със семейството си от 4-годишен,  тук е израснал, тук е формирал мирогледа си, тук е разбрал, че за да постигне нещо, човек трябва да е упорит и да има доверие в хората, с които работи. Така и той- доверил се е на приятелката си- българка, от Северозапада, и двамата навлизат в дебрите на лозарството случайно, като си дават сметка, че няма да е лесно, но си струва да опитат.

"През 2014 година купихме лозята, които обработваме сега. В организацията, в която работя, само аз съм китаец, разчитаме основно на българите, които движат всичко във фирмите. Разчитаме на уменията, знанията, опита и коректността им... Започнахме случайно, търсехме къде да купим ниви, но така се случи, че купихме лозя. Първите година-две ни беше трудно, не познавахме хората, но с времето всичко се оправи... Репутацията се гради бавно и ако една организация е коректна, бързо се разчува, както и обратното... Мисля, че се справяме добре, а хората ни имат доверие"- признава Цън Цон.


Масивите- близо 5000 декара, са в землищата на ломските села Станево и Долно Линево. Отглеждат каберне, мерло, совиньон блан, сира, шардоне, траминер. Има и новосъздадени масиви, с капково напояване. Основен проблем и тук, както и почти във всички сектори на селското стопанство, е работната ръка. Стотина души са постоянно заетите, в кампаниите по резитба и гроздобер се возят хора и от други области и региони. За масивите се грижат двама местни агрономи, които влагат душата си в работата.

Според Цън Цон земеделието може да е гръбнакът на икономиката ни, но у нас нещо някъде куца. Не е за подценяване и факта, че на голяма част от хората им липсва инициативност, налице е и недоверието между тях.

"Не може в един бранш да не могат няколко души да се съберат, за да направят обединение...Не мисля, че това е пътят."

Смята, че пътят не е и в по-високите субсидии:

"Ако в една дейност, организация, държава, се разчита на субсидии, провалът е въпрос на време. По начало субсидията трябва да е една подкрепа и ако човек си мисли, че тя е основна и заради нея прави това, което прави- не мисля, че има бъдеще. Във всяка сфера има големи и малки. Всеки трябва да прави това, което прави добре и това, което му харесва..."

Компанията на Цън Цон има и бъдещи планове- да изкоренят нискодобивните лозя, като сведат масива до 2000 декара- за да са по-рентабилни. Имат намерение да си закупят гроздокомбайн- за да са по-независими от работната ръка, имат намерение и да изградят собствена изба- за да са по-независими от прекупвачите.

Младият мъж следи как се развива родната му страна- Китай, но смята България за своя родина:

"В съзнанието ми Родината ми е България. Може би аз познавам Китай малко повече от някои българи..."

Общото и различното в земеделието у нас и в Китай- и за това говорихме с китайския бизнесмен Цън Цон. Нито той, нито приятелката му, имат агрономичеко образование, но е повярвал на хората около себе си и заедно постигат успехи. 30-годишен е, израснал е у нас, и е убеден, че държава, която може да е силна в земеделието, не трябва да се отказва. И че колкото повече една държава е независима по отношение прехраната на населението си, толкова по-добре. Трябва да има и по-далечна визия, последователност и приемственост, както и по-добра комуникация с хората, за да могат те да плануват. За разлика от нашите условия обаче, в Китай земеделието е сред приоритетите на държавата и тя се грижи малко повече за земеделците си - изкупува продукцията им, за тях има и достатъчно данъчни облекчения. Те пък са обединени, и затова може би са силни...

Извън лозарството- Цън Цон e председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения у нас, компанията му има розови масиви в Казанлъшкото поле и изнасят розово масло, представители са на българска компания за производство на пробиотици, имат дялове в IT-компания, която разработва приложения, вещи са и в медийните среди- собственици са на няколко сайта. Разнообразни дейности, които според бизнесмена са интересни и стратегически. Питам- къде е ключът към успеха:

"Да се намерят доверени хора, с които да работим заедно... Да се намери човек, с когото да си имаме взаимно доверие и уважение, да се разчита в трудни моменти- така може да се постигнат много неща, няма нищо непостижимо."

Пожеланието за Китайската Нова година:

"Тук си пожелаваме предимно да сме живи и здрави, а в Китай се пожелават пари и благоденствие. Може би- от двете по малко и да сме по-оптимистични, по-позитивни. Мисля, че хубавите неща се случват на такива хора. И да разчитат на собствените си възможности. В крайна сметка, на този свят не може да се разчита на никой друг, освен на себе си..."

Това, което ни пожелава Цън Цон, не е нещо ново, важното е обаче, да имаме цели, с търпение да ги преследваме и постигаме.

Връщам се към дневния повод- днес е началото на Китайската Нова година, тя ще премине под знака на глигана. В китайската култура дивото прасе е символ на богатството, затова през тази година можем да очакваме да преуспеем.... нужно е само едно- да си повярваме, че можем!

Вижте още

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09
Калуди Калудов

Калуди Калудов гостува на видинска сцена

Видинската публика днес ще има възможност да чуе световно известния оперен певец Калуди Калудов. Тенорът и съпругата му- сопраното  Анна Дитри, ще са солисти в  празничния концерт "Любими канцонети" на Симфониета-Видин, по случай празника на града -  Димитровден. В програмата са включени произведения на Чезаре Биксио, Винченцо ди Чиара, Мартино..

публикувано на 22.10.20 в 11:08

В "Музикална зона" на 22 октомври 2020 слушаме диригента Валерий Гергиев

Диригент с обширна дискография, включваща опери, симфонии и концерти, изключително търсен в целия свят. Ръководител на водещи световни музикални институти, фестивали и оркестри в продължение на години, с особени заслуги за популяризирането на руската култура зад граница. Изкуството му се характеризира с ярка индивидуалност и силна емоционалност...

публикувано на 22.10.20 в 09:00

Актьор репетира спектакъла си на запустяла гара край Видин

Актьор от Видин избра запустяла гара за репетициите на новия си спектакъл. Мотивите- далеч от сцената е по-близо до героя си.  Бисер Маринов е и автор на пиесата, която е озаглавил "Разруха" . Както казва актьорът пиесата поставя на фокус сериозни проблеми по значими теми, но не може да го определи с един жанр. Натъжава ни, но ни и..

публикувано на 21.10.20 в 17:50