Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание, пешеходци- глобяват

"Пътна полиция" засилва контрола спрямо нарушителите

2
Снимка: Радио ВИДИН


В област Видин, както и в цялата страна, пътни полицаи провеждат специализирана операция, насочена към пешеходци–нарушители на правилата за движение. Кампанията е насочена към спазването на правилата от пешеходците, които са едни от най-уязвимите участници в движението. Операцията тече от понеделник и ще продължи до 15 февруари, като след това поне веднъж седмично ще се упражнява по-строг контрол.
Само един пешеходец е убит в пътнотранспортно произшествия през миналата година, съобщи каза главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ - Видин.


"Общо на територията на областта 21 броя пътнотранспортни произшествия с участници пешеходци, едно лице е починало, 17 са ранени с по-трайни наранявания. Тази година имаме едно пътнотранспортно произшествие, една жена пострада на ул. "Христо Ботев", беше блъсната на пешеходна пътека. Информацията е че жената се възстановява, има образувано досъдебно производство по случая."



СнимкаВладимир Герасимов припомни, че санкцията за пешеходец, пресичащ неправилно е 20 лева и 50 лева, ако наруши правилата на светофар. 


 Дали акцията ще помогне да се въведе ред на пътя, това проверихме в анкета сред видинчани:



"Аз мисля, че пешеходците пресичат правилно. Отделен е въпросът, че шофьорите не спазват пешеходните пътеки. Аз съм адвокат, имам 2 случая на пешеходна пътека блъснати хора, жалкото е, че едното е дете. Смятам че проблемът не е в пешеходците. Има смисъл, смятаме, че като не е наказуемо, мога да наруша правилото, но ако знам, че някой ще ми извади от джоба няколко лева, тогава ще помисля дали да ида там да пресека или тук, където съм решила. Хубаво е да има правила, но да има и санкции, тоест някой да следи наистина да санкционира. Администрацията да си върши работата, да си глобява и тогава, като ме заболи, че ми е празен джобът, няма да го правя вече."



За това дали акцията на "Пътна полиция" ще има дисциплиниращ ефект, потърсихме мнението и на шофьорите:



"Опасни са и пешеходците, и шофьорите, честно казано. КАТ няма да уплаши никой, защото хората така сме свикнали, малко по-безотговорно се отнасяме и към живота си дори. И аз понякога правя грешка като шофьор, но човек в бързината не се съобразява с дребни неща и стават кофти истории. Аз съм стар шофьор и спирам пред блока задължително не от страх, а просто пазя хората и себе си, защото ударя ли го и аз отивам там, където отива и той."


Проверките се извършват в районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59