Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Вицепремиерът Красимир Каракачанов"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос." Това написа в своя профил в социалните мрежи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Документът вече предизвика широка, но и доста полярна дискусия - от твърдо "за" по-крути методи спрямо малцинството до категорично отричане на заложените мерки и определянето им дори като "фашистки".

Вицепремиерът Каракачанов обясни, че предприетите през последните години мерки за интеграция на ромите в България не дават резултат, а милиарди са потънали без да има реален ефект. Той категорично отрече обвиненията, че изработената от неговия екип концепция, е предизборен популистки ход.

За коментар по темата потърсихме Деян Колев- председател на най-голямата в България ромска организация "Амалипе":

Деян Колев"Това, което се предлага в нея (концепцията - б.а.), не заслужава кой знае каква оценка изобщо, защото прилича на един набор от разнопосочни, понякога трудно съвместими, положения. Бих го сравнил с текстове от философската еклектика от късната античност, които показват по-скоро липса на някаква иновативна мисловност. Това, което е опасно, е тази концепция да не измести съществуващите на национално и местно ниво документи за интеграция на ромите. Не бива да забравяме, че документите за интеграция не започват от днес, не започват от концепцията на вицепремиера. Имаме история на относително добри документи за интеграция и всъщност голямото предизвикателство в България е тези документи да бъдат реално изпълнени, а не да се правят нови документи. Част от заложените в концепцията мерки навяват на спомени от времената на националсоциализма, фашизма, на други тоталитарни идеологии. С наказания можеш да накараш човек да пълзи, а не да лети. Най-важният фактор за появата на тази концепция са наближаващите избори. Това е начин за затягане на редовете в националистически аспект. Мисля, че хората постепенно започват да осъзнават, че за пореден път политиците се опитват да разпалват етническа омраза на техен гръб, за да заличават истинските конфликти. Надеждата ми е, че тази концепция няма да бъде разгледана на сериозно от управляващите и тя ще си остане за партийно-политическа употреба."

"Образованието, а не насилствените мерки, са ключът към цивилизованата интеграция на ромите", допълни председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Николай ИвановОт опозицията обявиха, че засега се въздържат от коментар по заложените в концепцията на Каракачанов мерки и ще изчакат документът да бъде разгледан от Министерския съвет.

"Нашето категорично становище е, че каквито и да е демографски, образователни, социални и всякакви други мерки да се предприемат по отношение на която и да е част от обществото, те трябва да касаят всеки български гражданин независимо от неговата етническа принадлежност. Мерки, които са насочени само към една част от българското общество, в никакъв случай няма да доведат до някакъв съществен резултат", обясни народният представител от БСП от Враца Николай Иванов, който е и член на парламентарната комисия по труда, социалните и демографски политики.


Красимир Богданов"Мерките, които са предложени от вицепремиера Каракачанов, са навременни", заяви народният представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов и добави:

"До момента всички правителства и политически формации отказват да се занимават реално с въпросите на циганската интеграция. ВМРО винаги е защитавала тезата, че законите в България трябва да важат за всички български граждани и поради тази причина беше предложен този пакет от концептуални мерки за решаването на проблема с интеграцията на циганите. Не виждам никъде дискриминация в този документ, напротив- това е загриженост за решаване на най-наболелите проблеми на България и за започване на процес за цивилизованост, европеизация на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване.  Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със..

публикувано на 27.02.20 в 14:51

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се..

публикувано на 26.02.20 в 12:14

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45