Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчеларка от Видин с награда за най-проспериращ млад пчелар

Българският мед- качествен и недооценен

Снимка: Радио ВИДИН


Стела Антова от видинското село Старопатица е носител на наградата "Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година". Призът й бе връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за Пчеларство в Плевен. Тази година в мащабното събитие се включиха 150 фирми и организации от 22 страни. Награди бяха раздадени в няколко категории- за опаковка и етикет; за нов производ на пчелен продукт; за инвестиция на годината; за най-атрактивно представяне; за специализирана литература; нова технология и нов продукт.

"Спечелих наградата, щастлива съм, но не това е най-важното. По-важното е да сме здрави- и ние, и пчелите...Харесва ми да съм покрай пчелите, постепенно започнах да ги разбирам..."

Любовта на Стела към пчелите е от 2011 година- оттогава се занимава активно с пчеларство, преминала е редица курсове, чете непрекъснато, за да се самоусъвършенства. Заедно с баща си отглеждат близо 300 пчелни семейства, практикуват и подвижно пчеларство в землището на родното село Старопатица. Стела е сертифициран биологичен пчелар, отскоро е започнала да произвежда и пчелни майки. Според нея основните проблеми на пчеларите са ниските изкупни цени и нерегламентираните пръскания.

"Позволено ни е подвижното пчеларство, защото ги местим само на територията на село Старопатица, а нашата арендаторка също е биологичен производител- не пръска и не тори. Това е много голям плюс за нас. Когато ги местим за различните паши, повече акар има, но ние се справяме с органичните киселини - мравчена, оксалова, третираме ги и с етерични масла и билки, така популацията на акара е сведена до минимум. Проблем при останалите биологични пчелари е пръскането, защото по-големите арендатори пръскат, а това се отразява при изследване на меда- открива се глифозат, при което търговците го изкупуват като конвенционален. Това смъква цената с около 2 лева..."

Според Стела, у нас пчеларството не е приоритет на държавата.

"В Плевен бяхме с голяма трупа пчелари от Македония,  които казаха, че продават меда си на 4 евро, а държавата им дава помощ "де минимис" по 10 евро на пчелно семейство. При нас сега са ни превели 5,50, а цената на меда е 4 лева.... При нас е най-ниската цена на меда и нашите пчелари са ощетени... "

На този етап семейството на Стела няма да увеличава кошерите. Въпреки многото проблеми в сектора, младата пчеларка е убедена, че няма да се откаже, а това, че произвежда чиста продукт, й дава сили да продължи. Според нея, начинаещите пчелари трябва да харесват пчелите, да не ги е страх от ужилванията, да четат много книги и непрекъснато да се образоват и да не мислят за парите.

"Ще забогатеят, но не финансово, а духовно..."

На колегите си пожела: "Здраве- за тях, и за пчелите!"

Неглижиране на бранша, ниски изкупни цени, нерегламентирани пръскания- това са основните проблеми пред пчеларите. Има и още един, за който се заговори наскоро. Нелегален внос на пчели-майки от чужбина заплашва съществуването на българската медоносна пчела. За това алармираха пчеларите, които се опасяват, че ако не бъде осъществен качествен контрол,  последиците за пчелните семейства могат да бъдат фатални. За проблема Мартина Кръстева от програма Христо Ботев разговаря с инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз- чуйте звуковия файл.

Имат ли решение проблемите на пчеларите и какви са европейските усилия на евродепутата Момчил Неков да помогне на сектора? Като член на европейската комисия по земеделие и докладчик по темата: Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС". Направил е редица законодателни предложения как секторът да бъде защитен в новата Обща селскостопанска политика.

"Произвеждаме една много качествена суровина, а в България не се говори за екологичната услуга опрашване, която е изключително важна... Ниски са и изкупните цени на меда, заради нискокачествен внос от трети страни- Украйна, Китай и Аржентина, в същото време нашият качествен мед остава непродаден...  Можем да защитим различните видове мед, като географско означение- тогава цената му става оренно различна... Това ще гаранция за качество, гаранция и за самите производители, защото никой няма право да имитира продукта им...

Трябва да се справим с използването на неоникотиноидите, с нелегалния внос на мед, правим постъпки да са промени етикетирането- сега пише "внос на мед от и извън ЕС"- няма държава на произход, няма и процентно съотношение. Може  да брандираме и лого "Мед от Европа"- това също ще е гаранция за качество. 

Може да се направи и информационна кампания за ползите от меда и пчелните продукти- това ще повиши консумацията на мед сред населението. Медът може да бъде вкаран и в училищата, по европейски програми. На европейско равнище се борим и за заплащане на услугата опрашване, оптимист съм и за предложението медът да бъде заплащан и като обвързана подкрепа- по този начин ще подпомогнем пчеларите- част от разходите им да бъдат покрити с европейски средства." 

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30