Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино и любов на 14 февруари в Северозапада

| обновено на 14.02.19 в 07:30
Снимка: Радио ВИДИН

Деня на лозаря, Трифон Зарезан и на влюбените, свети Валентин отбелязваме на 14 февруари. Трифон Зарезан ще бъде отпразнуван в лозовия масив на "Бонония Естейт" ООД между видинските села Гомотарци и Кошава, от 11:30 часа. Денят на лозарите ще бъде отбелязан и в с. Антимово от 18 часа. 

Конкурсът "Песен на свети Валентин" ще се състои във Видин. Началото е от 17 часа в залата на Симфониетата. Конкурсът се организира от Община Видин, от Общински младежки съвет за превенция на зависимости и Младежка банка към Сдружение "Активно общество". Участници могат да бъдат деца и младежи на възраст до 29 години, с песни, посветени на любовта. 

Регионалната здравна инспекция във Видин организира информационна кампания, цикъл от беседи и лекции по повод празника на влюбените. Безплатни и анонимни изследвания ще се проведат от 10 до 12 часа в кв. "Нов път" във Видин, на площада, с мобилен медицински кабинет. 

С празничен водосвет, отслужен от Негово високоблагоговейнство протойерей Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна епархия, ще започне отбелязването на Трифон Зарезан в Белоградчик. Празникът ще се състои на площад „Възраждане”. Ритуалът по зарязването на лозата се извършва от Трифон Зарезан на площада, където има асма. Той ще отреже три пръчки и ще полее с вино лозата, благославяйки я, за да бъдат плодородни лозята и през тази година. Кметът на общината Борис Николов също ще зареже лозата. След това празникът ще продължи с народни танци и хора, изпълнени от децата от школата по народни танци към Детския комплекс. Със съдействието на винарската изба в с. Рабиша присъстващите ще могат да се почерпят с чаша червено вино и парче вита баница. Празникът ще започне в 11.00 часа. Организатор на тържеството е Община Белоградчик. 


На Трифон Зарезан община Ново село отбелязва своя празник. Той ще започне с хоро на мегдана, водено от млад и стар Трифон Зарезан и ще продължи в лозята на местността „Метериз“, където се извърши ритуалът „Зарязване“. Повече за празника от Петко Миков управител на винарска изба:


"В нашия край има традиция, която е създадена от Община Ново село и самото зарязване се отразява в лозята, намиращи се в околността на Ново село и по-специално- почти на брега на Дунав. След това церемонията се провежда в сградата на Общината, като там са поканени много гости, включително областният управител, депутати, местни величия."


Община Враца и Регионален исторически музей за поредна година организират честване на празника Трифон Зарезан. Отбелязването ще се проведе в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „Свети Софроний Врачански” и ще започне в 12:00 ч. Участие в празника ще вземат изпълнители от Народно читалище „Пробуда 1926” от с. Згориград, които ще пресъздадат обичая „Зарязване” и ще изберат новия цар на лозята. За втора поредна година ще бъде представена и изложба на ритуални пити за празника, приготвени от самодейци на читалищата от Община Враца. И тази година в рамките на празника се организирани конкурси за бяло и червено вино. Досега над двадесет са майсторите на гроздовия еликсир, които са подали заявка за участие в надпреварата. Желаещите да се включат в състезанието за най-добро вино могат да го направят преди празника. Участие в празничната програма ще вземат танцьорите от ПТС „Хемус” към Община Враца, а песни за виното ще изпълнят певиците от читалището в Згориград с ръководител Любомир Гешковски.

Поетичен рецитал "Любов и вино" ще започне от 11 часа в Кафе клуб КДК във Враца. Симфониета- Враца ще представи музикалния спектакъл „That’s Amore“ от 18 часа в Градската концертна зала. Солисти са Валентина Корчакова - сопран, Деляна Хаджиянкова - актриса, Марио Николов - тенор. Диригент е Христо Павлов.

Началото на празника на лозаря в мездренското село Типченица е от 10:00 часа, и то ще бъде поставено  от духов оркестър. От 11:00 часа на лозов масив на местна фирма ще бъде отслужен водосвет за здраве и берекет през цялата година и ще бъде изпълнен ритуал по зарязване на лозята, пресъздаден от самодейци към Народно читалище „Съзнание-1899”. Бог Дионисий ще разкаже на присъстващите историята на лозарството в Типченица и ще представи мома Врачанска – символ на Врачанския мискет, сорт, който преобладава в типченските масиви и слави селото с едноименното вино. Свети Трифон ще бъде посрещнат от стопаните на лозето, които са приготвили богата трапеза, обреден хляб, пълнена с ориз и булгур кокошка, бъклица с вино. Ще зареже лозята от три главини по три пръчки, ще ги посипе с пепел от бъдника и ще ги полее с вода от Йордановден, ще благославя за богата реколта и качествено вино. Поздрав към лозарите, винарите и всички гости ще отправят самодейците от Женски народен хор „Типченски майки”, с художествен ръководител Любомир Гешковски. И тази година ще бъде избран стопанинът, направил най-добро домашно бяло и червено вино.

„Любов с музика“ е заглавието на концерта, който ще зарадва меломаните в Лом. Музикалното събитие се организира от ПГ “Найден Геров“ и в него ще вземат участие вокална формация „Upside down“, рок групата „5 Dust“ и група за модерни танци „Extreme“. Участници в концерта са момичета и момчета от 8 до 12-ти клас, възпитаници на гимназията. Техен вокален и художествен ръководител е младата преподавателка по музика Калиопа Петрова. В концерта ще се включи и бийтбоксерът Ясен, а възпитаник на преподавателката по пиано Ивон Иванова също ще вземе участие в музикалната програма. Началото на спектакъла е от 18:30 ч., в големия салон на читалище „Постоянство 1856 г.“, като входът е свободен. 

В Лом ще се проведе и тържество, посветено на Деня на лозаря. Празникът ще започне в 11,00 часа пред павилион „Окопа”, в местността „Садовете”. Жителите и гостите на града са поканени на тържеството, което традиционно е организирано от Община Лом. 

Конкурс за най-хубаво домашно вино и дегустация на бели и червени вина от реколта 2018 година, ще има традиционно на празника на лозаря и винаря във Вършец. Общината подсигурява награден фонд. 

"На празника ще свири Духовата музика, с конска каруца, облечен в народна носия, пристига царя на виното от миналата година. До общината преди години сме засадили лоза, която ритуално зарязваме", каза секретарят на Народно читалище „Христо Ботев - 1900" във Вършец Румен Александров

Общоградското веселие започва от 10 часа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18