Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще видим светлината и в нашия тунел?

Снимка: Радио ВИДИН

80% от домакинствата в България нямат нужните средства за нормален живот, това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. С тези пари се покриват ежедневните разходи за храна, поддържане на жилище, здравеопазване и образование, както и транспорт и почивка. Според статистиката 78.5% от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка. 30.5 на сто са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 297 лева), или това прави близо 2 милиона и 200 хиляди души.

71% от българите получават заплати под жизнения минимум. Изследването сочи, че за нормален начин на живот на един човек са необходими 581,31 лева. Според данните на КНСБ 27% от работещите домакинства получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която е 314 лева, а останалите 45% са между линията на бедността и минималната издръжка. 

В икономически речник четем срещу понятието "жизнено равнище" следното: бла­го­със­то­я­ни­е­то на да­ден на­род, кла­са или др. со­ци­а­л­на гру­па и сте­пен­та на раз­ви­тие и на за­до­во­ля­ва­не на ма­те­ри­а­л­ни­те и ду­хов­ни­те нуж­ди на да­ден на­род, кла­са и пр. 

Защо жизненото равнище в нашата държава е в такова състояние? Думата "окаяно" в случая би била комплимент. Нека върнем лентата малко назад, за да се опитаме да получим отговор на въпроса, как стигнахме дъното.

 Жизненото равнище в България е най-ниското в цяла Европа. Този факт е добре известен - по света и у нас, знаят го управляващи, народ, синдикати, партии и кой ли още не. От падането на тоталитарния режим и въвеждането на пазарната икономика бавно минава ден след ден, а различните управляващи през последните почти 30 години се опитват с променлив успех да увеличат доходите на българите, което би подобрило и тяхното качество на живот. Защитавани бяха различни идеологии, различни икономически убеждения. Неолибералната теза е, че всеки получава колкото е изработил. Партии пък са на мнение, че хората трябва да бъдат подпомогнати с публични средства. 

Кога ще видим светлината и в нашия тунел?

"Причината никога не е една. Поради много неща се получава така в днешни дни. Първо да се присетим, че се смени системата, а много хора са били в онази система, с онези други възгледи, тогава и възпитанието беше друго. Хората си мислят, че някой друг трябва да им осигури нещо. Обстановката е такава, че всеки трябва да вземе живота си в ръце. Ако се трудиш, ще си по-добре. Аз съм на 79 години, но работя още за удоволствие. Докарвам си 3 хиляди лева доходи. Да, за това, което съм дал, получавам малка пенсия", казва наш съгражданин, който се е пенсионирал, но продължава да работи, а друг добави, че "системата е виновна, няма управление на държавата и парите, нагоре няма да изплуваме". С умиление пенсионирана жена се сеща за отминали години: 

"Днес съм от тези, които са под равнището, а някога бях ръководител. Сега не мога да си купя лекарства, ако не гладувам. С 273 лева, толкова мога да си позволя. Всеки знае, че проблемът е правителството, ако ситуацията е такава."

Да се вдигнат заплатите призовават част от анкетираните видинчани, защото "хората негодуват, а за да живеем нормално във Видин, трябва да взимаме 1200 лева..."

"Над 1000 лева минимум, това е ситуацията, а не всеки да говори колко сме западнали, бедни и никакви", възмутен е друг.  

"Хората имат все по-големи надежди, всичко става по-скъпо. За да участваш в ситуацията, трябва да имаш възможности", посочи млад човек. Други не пропуснаха да подсетят, че Северозападът е "най-бедният регион".
Индикаторите за бедност и социално включване за 2018 година ще бъдат обнародвани от Националния статистически институт (НСИ) през април тази година.

"Тези индикатори проследяват напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. През 2017 година линията на бедност общо за страната е 351.08 лева средномесечно. Под тази линия за бедност са били 1 665 000 лица, т.е. 24 % от населението на страната. В сравнение с предходната година, линията на бедност нараства с почти 14%. Относителният дял на бедното население също нараства - с 0.8 %. Линията на бедност се увеличава с доста голям процент. Относителният дял също нараства. Данните за 2017 година показват, че ако в доходите на домакинствата се включват доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава до 29.2 %. Ако се изключат пенсиите и останалите социални трансфери, равнището на бедност нараства до 44.8 %", обобщава началникът на отдел "Статистически изследвания"- Видин Цветан Цветков.

Неравенството в разпределението на доходите се измерва с показател, представящ съотношение между доходите на 20-те процента най-богати домакинства и 80-те процента най-бедни.

"Средно за Европейския съюз този коефициент е 5.2, а в България - 7.7 - т.е. най-висок в целия Европейски съюз. Това говори достатъчно само по себе си", каза още Цветан Цветков.

"Аз не знам как ще живея, но добре си знам как съм живял. Роден съм аз с подрязани криле и напразно съм мечтал" - думи, стигнали до нас през 1991 година от крилатата песен на Подуене блус бенд. В днешно време по-често се случва да преживяваме, отколкото да живеем. Усилието на институции като КНСБ и НСИ да информират обществеността за тежката ситуация, в която се намира България, си остава често глас в пустиня - данните са пред нас, но конкретни действия за онова, което се нарича прогрес, не виждаме. 

"Извън Европа и света, докога ще живеем така", се пее още в песента на Подуене блус бенд...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00