Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ски и гурме в Сърбия

2
Снимка: Колаж на Светослав Цветанов

Съседна Сърбия не е член на Европейския съюз, но успя да се утвърди, като една близка до нас и интересна туристическа дестинация. Хората масово предпочитат да карат ски в сръбските курорти заради по-ниските цени и качествената храна. Културният обмен се извършва от торлашките дружества в Северозапада. 

Защо хората предпочитат сръбските ски курорти, както и кулинарния туризъм в съседна Сърбия? Това е темата в "Посоките на делника" днес. 


Тръгваме на разходка към ски курорта "Бабин зуб", който е от другата страна на връх Миджур. Пълно е с туристи. Българи, привлечени от по-ниските цени на курорта и от вкусната и също евтина храна. Николай Нинов е от София, но се установил в малкото селце Църни връх. Там стопанисва вили за гости. Селцето е последното преди 10-километровата отсечка до ски пистите на "Бабин зуб". Сега в селото, за разлика от преди години, кипи живот особено през ски сезона. Николай Нинов, жител на държава-член на Европейския съюз, разказва защо е избрал Сърбия, за да развива бизнес и да живее там:


"...Дойдох преди пет години на ски и ми хареса и реших да остана... С тези пари тук мога да правя бизнес, а в България- не... Много туристи има... 90 процента са българи... Привлича ги и добрата кухня..."

 
Сузана Живкович също е собственичка на ресторант и къща за гости. Доволна е, но Евросъюзът не ѝ е присърце:

 
"Собственици сме на ресторант... Има много туристи. Харесват храната и напитките... За Евросъюза?! Не знам това дали ще помогне, или не. Не съм сигурна. Ние не искаме да бъдем в Европейския съюз. Това може да е важно за тези, които пътуват. Ние не пътуваме. Не съм ходила в България..." 

Мичун и Милунка Йеленкович имат също ресторант и хотелска част към него: 

"Правят резервации. Запазват от предишни седмица. Има много хора. Предлагаме нощувка и храна. Цените са нормални, около 20 евро. Напитките си ги плащат отделно и това е... Българи идват от Пловдив до Видин... Има много хора, които идват заради храната, която им харесва... Домашна храна предлагаме. Специфична е. Каквото те ядат, ядем и ние. Има месо, супи, скара, прасе, гулаш..."

В селото няма магазин, но на Милунка Йеленкович не ѝ е необходим:


"Не ми трябва магазин. Хляб си меся. Всичко си произвеждаме."


"Преди десет години направиха пистите и започнаха да строят хотелан и хората се върнаха," коментира Мичун Йеленкович и добавя:


"Преди нямаше нищо. Имаше само сърби ентусиасти, които обичаха да карат ски. Нямаше ски лифт. Нямаше нищо. Те сами се организираха. Сега има седем писти и три- четири ски лифта. И ние им помагаме и им даваме информация на туристите."


Туристи от България харесват курорта заради ниските цени и идват четири пъти в ски сезона.  


Евтим Стефанов
е директор на Агенция за регионално развитие и Бизнес център - Видин. От 10 години работи по проекти с партньори от Сърбия и е доволен от сътрудничеството:


"Сърбия е интересна дестинация... Не е в Европейския съюз, но има развит туризъм... Сега работим по проект с тях на тема "Колоездене и вино"... И нашият край и при тях има традиция във виното, но те умеят да го използват..."


Любомир Веселинов е председател на торлашкото дружество "Ждребче" в Белоградчик. Много отдавна и много добри са контактите между торлашките дружества в България и Сърбия:


"Имаме много добри отношения... Правим чести срещи... Това е начин да открием двете страни една за друга..."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15