Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо цените на горивата отново тръгнаха нагоре

Снимка: ЕПА/БГНЕС
С 16%, в рамките на 30 дни, скочи цената на горивата у нас. Това непременно доведе до смут и негодувание сред хората. Една от причините за вдигането цените на горивата е повишаването на стойността на суровия петрол. Но това не е единствената причина. От първи април предстои да се въведат нови касови бележки в бензиностанциите. Налага се промяна в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си закупят съвсем ново фискално устройство. 


"Криза би могла да се създаде в случай, че останат настоящите изисквания на Наредба 18 за вида на фискалния бон. Проблемът е, че срокът е прекалено кратък и по-голяма част от нашите бензиностанции, а предполагам и по-малките бензиностанции, също ще срещнат големи проблеми в изпълнението на това изискване и в този смисъл, ако до първи април нещата не се променят нормативно- да, наистина има риск обекти да затворят и да се създаде известна ситуация, която би била неприятна както за нас, така и за потребителите на горива" - каза Светослав Бенчев- експерт в Българската петролна и газова асоциация.


 
По думите му, от няколко дни се наблюдава понижаване цената на суровия петрол, но това трябва да се превърне в постоянен тренд от около 10-14 дни, за да може да се отрази върху цената на горивата. Той заяви още, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си. Припомняме, че за месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът пък вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв. 


Новите касови бележки, които трябва да са реалност до първи април, всеки водач ще получава при зареждане, като от посочената дата на тях трябва да има разбивка каква част от сумата идва от цената на горивото, каква от ДДС, от акциз и от надценка. 


На някои хора не им се вярва, други пък изпитват известни притеснения за възможно рязко поскъпване цената на горивата, но дали това ще бъде първоаприлска шега или реформа, която определено ще даде и своите жертви, все още не е ясно.


Целия разговор със Светослав Бенчев, както и анкета с видински граждани, може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора, които..

публикувано на 26.08.24 в 15:20
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Бутилките задължително се отварят пред клиентите в заведенията

При посещение на барове и ресторанти често се случва, когато поръчаме напитка, било то безалкохолна или алкохолна, да ни я сервират вече отворена, без капачка. Според нормативната уредба, обаче, би  трябвало сервитьорите в заведенията задължително да отварят бутилката пред клиентите .  Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на..

публикувано на 26.08.24 в 13:00

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25