Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистът Ваня Ставрева : Археологията е любов от пръв поглед

Ваня Ставрева
Снимка: личен архив
В това издание на "Калейдоскоп" ще погледнем към живота на Ваня Ставрева, която е известна като журналист, кореспондент за област Видин на вестник "24 часа". И няма как да е по друг начин - 25 години от своя живот Ваня посвещава на журналистиката. Отскоро нейното професионално развитие  е насочено към археологията, към древността, към разбулването на загадки и почти неизвестни факти за праисторията. За  нея "Археологията опиянява и е любов от пръв поглед и до края на живота".

Ваня Ставрева е родена е в Белоградчик през 1967 година като Ваня Младенова Костова. Средното си образование завършва във видинската гимназия "Димитър Благоев". Получава висшето си образование  в СУ "Климент Охридски", специалност "Българска филология". Работи за кратко като учител в ОУ "Софроний Врачански". Първите ѝ опити като журналист са в местния вестник "Димовска искра“. Определяща роля в живота на Ваня има нейният баща. Той е този, който ѝ вижда обявите за работа и който настоятелно я кара да се яви на конкурси, първо в местния вестник "Ние“, а по-късно и за кореспондент на вестник "24 часа".  В момента тя работи като археолог в Регионалния Исторически Музей - Видин и е редовен докторант в Историческия факултет на СУ "Свети Климент Охридски“. Семейна е, с едно дете.

Детството

"Баба ми и дядо ми са от онзи тип селски хора, които притежаваха природна интелигентност, защото не са имали възможност да учат много. Бяха много трудолюбиви, честни хора. Научила съм се от тях да ценя добротата, честността, трудолюбието. Научиха ме да уважавам, да обичам, да ценя хората."

Училището
"Спомням си дискотеките в Младежкия дом, ходенето във Венецианския склад, в Телеграфа, алеята на влюбените я наричахме тогава "Фас клуб". Имахме едни такива тръпки с вечерния час, да не те хванат учителите. Изискванията бяха високи, но ние сме се стремели да ги спазваме. Беше много емоционално и хубаво. Участвала съм в общи бягства, а и съм организирала бягства от часове. От бригада съм бягала, за да дойда на концерт на "Сребърни крила" във Видин. И до сега го помня. Беше по-различно, но аз съм се чувствала по-свободна."

 Университета

"Завърших българска филология в Софийския университет. Направих една специализация по фолклористика като изборът ми беше заради преподавателката, която водеше тази специализация Холевич. След това не съм се занимавала с фолклористика. Докато учех се омъжих, роди се сина ни, но тогава това беше общо взето правило - да се женим по-млади. Родителите ми се притесняваха дали ще завърша, но всичко се случи - и детето си отгледахме и завърших, после започнахме работа. Съвсем малко съм работила като учител по български език и литература. Опитът впоследствие ми показа, че когато смяташ, че някой ти върши нещо лошо, в крайна сметка не винаги е така. Оказва се ,че в някаква степен ти е направил услуга."

Журналистиката
"Вече бяха настъпили промените.  Баща ми беше видял обявата във вестник "Ние" и ми каза :"Яви се на конкурс." Бях убедена, че не може да има нормален конкурс, че си има човек, но се оказа, че не е имало човек, човекът съм аз. Впоследствие отново баща ми беше видял обявата във "24 часа", че търсят кореспондент за Видин и видинска област. Конкурсът беше в продължение на един месец да предавам кореспонденции от Видин. След този месец се оказа, че ставам. Та от 1 март 1993 година започнах работа във вестника и това са едни прекрасни мои години. И си давам сметка колко много ми е дала тази работа. Благодарна съм за опита и за човешките контакти и за приятелствата, които съм осъществила през този период. Помагала съм и на много хора за решаване на различни проблеми. Това ми е носило удовлетворение през цялото време."
 


Археологията

"Това като решение стана много внезапно. От мистериите, през многобройните репортажи, които съм писала за археологически разкопки, срещите ми с археолози по някакъв начин ми е повлияло. Но истината е, че една сутрин се събудих с това решение, че аз трябва да уча археология. Имах притеснения, че на тази възраст ще уча нещо различно. И аз се питам, как така се събудих с тази мисъл? Отдавам го на едно преживяване през същото лято. За пръв път отидох  на един фестивал в Оходен. Беше страхотна емоция и си мисля, че това беше тази капчица, която натежа при това мое иначе наглед внезапно решение. Сега явно търся едно бягство в миналото. Специалността е трудничка, трябва много четене. "

Видин
"Да кажа, че е много важно кого ще срещне човек по пътя си.  Аз по моя път срещнах доцент Петя Георгиева, археолог, праисторик. И тази среща беше решаваща да взема решението да се занимавам с праистория. Археологията опиянява и е любов от пръв поглед и до края на живота. Поне към  момента така го чувствам. Археологията е много скъпо занимание, но е много интересно и е много важно да се разкрие тази най-стара история, за която малко знаем. Епохата, от която аз се интересувам е неолит, 5 хилядолетие пр. н.е. Към момента на територията на област Видин няма проучван такъв обект. Надявам се да имам възможност в бъдеще да посветя усилията си и вдъхновенията си на нещо такова."

Предизвикателствата
"Всяко настоящо предизвикателство е най-голямо, защото това, през което си минал и си се справил, не ти се вижда толкава сериозно. Следващото предизвикателство е докторантурата, която започнах в Софийския университет, вече съм редовен докторант и ще правя дисертация. На интересна тема, която не е минала на гласуване от факултетния съвет. Така че изчаквам. Сега има три години, през които ме чака доста упорита работа и се надявам да се получи."


Повече можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20

Борислав Костов представя новата си книга в Берковица

С музикално-поетичен прочит Борислав Костов представя днес новата си,  30-та поред,  книга  "Корона на шия" в Берковица. Така автора поставя начало на своето турне: "Обикновено така правя с моите нови книги. Винаги ги представям на различни места из страната, като на едно от челните места, ако не и на първо място е Берковица, защото тези, които..

публикувано на 13.05.21 в 12:02

Нова социална услуга в Белоградчик

За 92-ма потребители в община Белоградчик е осигурена патронажна грижа  с нов социален проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", който ще се изпълнява от местните власти. Ще бъдат предоставени интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на..

публикувано на 13.05.21 в 09:09