Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетно почистване започна в Ново село

Пролетно чудо ли беше това, но няколко улици във видинското село Ново село, като че ли изведнъж се разшириха – с два и повече метра. Защото започна пролетното почистване. Общинското предприятие „БКС“ и част от хората на социални помощи се включиха в чистенето. Обикновено се започва от главната улица- „Архитект Илия Попов“. След това се прехвърлят на най-оживените артерии, които водят до площада или детската градина. Сред щастливците, пред чиито домове беше почистен пътят, са живеещите на ул. „Добруджа“, защото оттам минава великденско шествие „По кръсти“. Ваканцията беше повод служителите в училището да съберат зелените отпадъци в двора му, да излязат на тротоара и да приведат в ред градинките.


Но заедно с казионните пролетни операции, които сме свикнали да виждаме по това време, се появиха група ентусиасти, които се заеха да облагородят своите улици. Не просто да преметат тротоара и да насадят нови цветя пред дома си, но и да почистят улицата от зимните боклуци. Първи се заеха Мими и Нети от ул. „Мусала“. Тя е съвсем близо до площада, а изоставеният разграден двор в началото ѝ се превръщаше през лятото в Мусала от боклуци, треви и паразитни дървета. Втора година те почистват цялата улица със собствени сили и средства. Нов вид има и отсечката на улица „Преслав“ между „Добруджа“ и „Арх. Илия Попов“. До преди две години на нея живееха три семейства. Но сем. Крагуеви останаха единствените жители на малката отсечка. Независимо, че са на работа в града, те успяха да възвърнат на общината и на себе си по един метър от ширината на улицата. И от двете страни. И не само пред дома си.


И си спомням думите на стария ми съсед бай Линчо. Всяка пролет той хващаше мотика, лопата и кофа и започваше да чисти пред къщата си. 


„Като мине някой, да си помисли, че в този дом има млади хора“, казваше бай Линчо. Но хората по неговата ул. „Добруджа“, които превърнаха тротоарите в цветни градинки, с подкастрени дървета и боядисани бордюри, съвсем не младеят. И една от първите, които даде тон, беше покойната вече Снежана. До последно обаче жената чоплеше в двора и градинката на тротоара, раздаваше цветя и усмивки, защото я поддържаше младежкият дух и вроденото ѝ естетическо чувство. Или по човешки правеше разликата между двете максими- „Моето си е мое, а общото е наше“ и „Моето си е мое, но и общото е наше“.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45