Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за безопасен Великден във Видинско

Снимка: Радио Видин

Полицията предприема допълни мерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на предстоящите празници на територията на област Видин, съобщи комисар Петър Петров, началник на отдел "Охранителна полиция" в областна дирекция на МВР Видин. Засилено полицейско присъствие ще има в района на църковните храмове и там, където има струпване на хора.

Традиционно по време на празниците служителите от сектор "Пътна полиция" осигуряват безопасността на движението по пътищата, особено в първия и последния ден от почивните дни. Пътните полицаи ще контролират и регулират движението  на моторните превозни средства. По време на празниците се наблюдава увеличаване  на потока на туристи към "Баба Вида" и Белоградчишките скали, бе отчетено на брифинга. 

Комисар Петър Петров отново обърна внимание на телефонните измами. Според негови наблюдения телефонните измамници се активизират по време на празници и както обикновено жертви стават най-вече възрастни хора. Схемите са същите - искане на помощ от страна на полицията за задържане на престъпници и задължително искане на пари. Това е почти 100- процентова индикация, че се касае за измама, щом ви искат пари - каза комисар Петър Петров.
 
Комисар Петров обърна внимание и на измамите, които се случват на стопаните, които гледат животни. По време на великденските празници те много често биват посещавани от  лъжливи търговци на животни


"Бъдете предпазливи с такива търговци, които идват като искат да купят ярета или агнета. Около Великден и Гергьовден се засилва тази тенденция. Крадците се представят  за купувачи и оглеждат дворове и набелязват обекти за кражби и то в много близък период от посещението. Това че ви молят да ги придружите до тоалетната, да им донесете чаша вода, да им развалите пари на по-дребни, да им покажете животните - това са най-често използваните способи да останат сами, да видят къде криете парите си. В такива случаи запомнете марката на автомобила, цвят и номер. "


Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници, но е необходимо и самите граждани да бъдат бдителни и да не оставят отворени прозорци и балконски врати, когато отсъстват, както и да помолят съседи на наглеждат дома им.

Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Превантивна и контролна дейност" към РДПБЗН- Видин представи дейността на пожарникарите, които са проверили 52 православни храма и 8 хотела в областта. Той  изброи и някои основни правила, които трябва да се знаят и спазват, за да не възникне пожар у дома или в църковния храм: 

"Препоръчваме да поставяте горящите свещи на подходящи места върху негорими подложки и далече от горими материали, пазете косата и дрехите си, не оставяйте горящи свещи у дома без надзор. На обществени места, в храмовете ,мислете за своята безопасност и за тази на хората около вас."

От 22 часа на 27 април до 2.00 часа на 28 април екипи със специализирани автомобили на противопожарните служби от Видин, Белоградчик и Кула ще дежурят в районите на големите църкви и манастири. 

Органите на полицията и пожарната ще работят през почивните дни за нашето спокойствие и сигурност, от нас се иска ние също да положим усилия, за да  осигурим на себе си и нашите близки безопасни и приятни Великденски празници.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48