Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белоградчик почетоха 15-ти пехотен Ломски полк и легендарния полк.Стефан Илиев

17
Снимка: Радио ВИДИН


С почетен салют в памет на загиналите герои от 15-ти пехотен Ломски полк, произведен от представители на Патриотичен клуб „Бдинци”, в Белоградчик беше открита изложбата, посветена на 130 години от сформирането на полка и на 150 години от рождението на един от неговите легендарни предводители -полк. Стефан Илиев. Експозицията е подредена в художествена галерия "Вълчо Вълчев". 

В приветствието си към присъстващите кметът Борис Николов подчерта огромното значение, което Полкът е оказал върху обществения и културния живот на града:

"Това е най-големият му принос, освен това и чисто материално- вследствие на неговото формиране и присъствие в нашия град, се изгражда телефонния завод- една прекрасна сграда, която се използва много години, на центъра е и бившия щаб на полка, който е запазил своя вид.... Да не пропускам и нашия парк, залесен от войниците на полка..."  

СнимкаЕмилия Кожухарова, родственица на полк. Стефан Илииев и инициатор на изложбата, разказа по – неизвестни факти от бойните подвизи на 15-ти пехотен Ломски полк. 

"Това, което виждаме на изложбата, са няколко реда и едно четиристишие от славната страничка от историята. 15-ти пехотен Ломски полк във времето, в което съществува, е допринесъл и записал за вечни времена името си в историята на България, не само във военната история.... Изключително впечатляващ е героизмът, себеотрицанието, готовността за саможертва, проявена от войниците, от всички чинове в полка, в Балканските войни, в Първата световна. Малко известен факт е, например, че в Балканската война 15-ти Ломски полк и 3-ти Бдински полк - Първъ бригада на Шеста Бдинска дивизия, са първите, които освобождават Люлебургас при случаен, насрещен бой... Участието на полка в междусъюзническата война- една война, която по някаква причина мълчаливо е отминавана... Изключително важно е участието на полка в боевете при Берово, където заедно успява заедно с 35-ти Врачански полк да предотвратят съединяването на сръбската и гръцка армии за общ фронт срещу нашата армия... Неописуем е героизмът на полка в Първата световна война. Малко известен е фактът, че при Стойково бърдо 13 денонощия полкът воюва, за да може да превземе бетонните укрепления. Боевете при Буково- където сръбските войски са смятали да задържат една седмица българската армия. Укрепената линия Червено бърдо-Буково-Ежевица пада за 28 часа непрекъснат бой в изключително трудни условия, където нещата са се решавали с удар на нож в окопите...За настъплението в Сърбия знамето на полка е било предложено за награда... Следват боевете при Чеган, изключителния героизъм при защитата на Битолската равнина. Боевете при Червената стена са върха на бойната слава на полка, който проявява невероятно хладнокръвие и себеотрицание. Само за месец там загиват повече от 300 човека, начело с техния командир- полк. Стефан Илиев. Изпълнявайки докрай дълга си, доказвайки докрай, че най-светия принцип за него, най-светата ценност, това е Отечеството, в последната си битка казва: "Момци, напред! Бог е с нас, с вас съм и аз, вашият полкови командир. Напред!"... За всички хора от онова време, преди 100 години Отечеството е било най-свята, най-висша ценност!" 

СнимкаИзложбата се състои от 24 пана, разказващи за най-интересните моменти от дейността на полка, както и от живота на полк. Стефан Илиев. Включени са и непоказвани експонати, предоставени от частни колекционери- наследници на "ломци". Може да се види и факсимиле на Указ №11, с който е създаден полкът, първия указ- приказ, с който майор Фурнаджиев- първия командир на полка обявява създаването му. 

Интересни са снимките от войнишкия бит и ежедневието на войниците в моменти, когато не са в битка. Фотообективът е запечатал бой със снежни топки, участието на войниците в сватбен ритуал, театър на фронта, приемане на причастие, ловен трофей. 

Включени са документи от участието на полка в Балканската война, като се почне от мобилизацията, изпращането и най-значимите боеве на полка; боевете в Първата световна война, подробности от боевете при Чеган, има разкази за боевете при Червената стена; отразен е и периодът между войните, както и участието на полка във Втората световна война.

Голяма част от снимките са предоставени от близки на загинали в Първата световна война, които някога са публикувани в списание "Отечество"- практика, започнала през 1916 година и продължила до края на войната, с идеята да видят хората лицата на героите, на които дължим преклонение и уважение. 

Изложбата е организирана със съдействието на Община Белоградчик и Исторически музей-Белоградчик. Съорганизатори са Държавният военноисторически архив – Велико Търново, Държавен архив – Видин, Регионален исторически музей – Видин, Исторически музей – Лом и Регионален исторически музей – Плевен. Експозицията ще остане в галерията в Белоградчик един месец. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15