Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математици- виртуози в реденето на Рубик кубчета

Снимка: ППМГ

Помните ли кубчето на Рубик? Може би сте го редили като дете или пък сте го купували на децата си. Най-добре продаваната играчка в света с над 350 милиона продажби има множество разновидности в зависимост от страните и формата ѝ, но всички те си приличат по едно- носят истинско удоволствие и развиват пространственото мислене. Магията на Рубик кубчето не подминава и съвременните деца. 


Във видинската Математическа гимназия има клуб за редене на кубчето. Ментор на учениците е Роза Георгиева, преподавател по математика: 


"Те се запалиха. Започнахме, когато ходим на състезания, примерно Варна, Бургас, по далечни пътувания с влак, да си носим кубчетата. Редяхме ги там, учехме другите деца. За деня на числото Пи, през март, направихме театрално представление "Машината на времето", в което една от точките, в които попадахме беше мястото, от което преподава Ерньо Рубик и там имаше състезание между негови студенти по бързо редене. Тръгнаха нещата и сега тези хора са просто виртуози."


Ния е най-малката в клуба - на 14 години, запалила се по кубчето преди година и половина и за нея то е истинско увлечение, което започнало от скука:


"Кубче имам от доста време, но не му обръщах много внимание. Веднъж нямаше какво да правя и започнах. Мога да редя пет на пет. Мога да го наредя за минута и девет секунди. Веднъж като започнеш и не можеш да спреш."


СнимкаСред запалените по кубчето е и 16-годишният Ивайло, който се захванал с реденето покрай съученици, като си помагал основно с формули и клипчета в Интернет:

"Когато го редях постоянно, трябваше да гледам формули и това много не ми хареса. Винаги знаех, че, ако мога да не ги гледам, ще мога да го редя по-бързо. Сега го редя за по-малко от 30 секунди. Формулите звучат много страшно, но не са. Дори не трябва да ги помниш, просто трябва да гледаш как реагира кубчето на всяко движение. Мога да го редя и без да гледам вече."


В гениалността на кубчето е убеден и 15- годишният Петър: 


"Всяко разбъркване е само по себе си уникално. Всеки може да се научи да реди кубчето. Изискват се няколко часа първоначално да научиш основните формули... Редя го за по-малко от минута."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00