Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни от български филми за празника на училище "Цар Симеон Велики" във Видин


Едни от най-обичаните песни от български филми ще прозвучат на концерта на училище "Цар Симеон Велики" и Симфониета Видин утре вечер. Изявата е посветена на празника на учебното заведение и се случва година след концерта, на който младите таланти развълнуваха публиката с майсторското си изпълнение на оперни арии и дуети. Тазгодишният концерт не е отстъпление, българските песни в програмата са изключително трудни, каза ръководителят на клуб "Музика" в училището Стефка Йовчева:

"Тази музика е също много трудна, българската филмова музика е изключително трудна. Те обаче са много, много талантливи. Аз много се колебаех и не знаех дали въобще да продължим тази традиция. Видях тяхното желание, изготвих репертоара, съобразен с техните гласове. Песните са незабравими, харесвани от целия български народ - "Адаптация" Осъдени души"...Изключителни са песните, написани от страхотни композитори. Аз ще спомена само Мария Нейкова, която е една изключителна певица и композитор...Препоръчах на децата да гледат филмите, за да могат да се запознаят със съдържанието, и след това да могат да предадат емоцията. Струва ми се, че всички успяха."

12-класникът Арсен Арутюнян е голям почитател на българската естрада и е подбрал за себе си някои от най-хубавите песни на Лили Иванова и Орлин Горанов:

"На Лили Иванова "За тебе бях" най-много обичам да я пея. Надявам да успея да я направя така, както я е направила Лили, въпреки че тя е недостижима, аз ще се опитам."
 
Най-малкият от певците през миналата година - Александър Илиев, вече е десети клас и подготвя по-богат репертоар:

"Имам доста повече изпълнения, ще бъде доста по-натоварено и като цяло работата на певците е страшно трудна, оказа се голямо предизвикателство...Моята любима песен, която с удоволствие ще изпълня и се надявам да предам цялата емоция, която искам, е "Адаптация" на Васил Найденов. Това е много силна песен, надявам се да развълнува силно публиката."


Мария-Антоанета Любенова от 8 клас е новото попълнение в групата на певците. За първи път ще бъде на една сцена със симфоничен оркестър и засега й е доста трудно, но се надява силно да развълнува публиката:

"Наистина е много трудно с оркестъра, но ние с всяка репетиция започнахме да се усъвършенстваме и наистина ще бъде голяма емоция, когато излезем на сцената. Ще изпълня песен на Лили Иванова, но също така ще участвам песни, които пеем всички..."

Исак Кирилов е студент, възпитаник на училището и участник в предходните концерти. Тази година отново е поканен да участва и подготвя някои от най-разпознаваемите нови български песни:

"Ще изпея "Гълъбо" - една нова песен, тя ще бъде символ на новото поколение в българската музика, за да покажем на родителите си и на хората от онова време, че и сега има хубава музика и ние оценяваме това."


Групата на певците допълва Виктория Асенова от 3 клас. Тя е най-малката, но вече има участия и награди от певчески конкурси в България и чужбина.

"Чувствам се горда вече, че съм постигнала тези неща и вече ме канят на всички фестивали, конкурси и съм много впечатлена от себе си, доволна съм какво съм постигнала."


Със своя чар за успеха на събитието ще допринесат тримата водещи Ивайло Петков, Антония Каменова и Валерия Ангелова.

Най-хубавите песни от най-хубавите български филми, изпълнени от ученици и симфоничен оркестър, може да чуете утре, 9 май, от 18:00 часа, залата на Симфониета Видин.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30