Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдни кооперативи ще произвеждат продукт под една марка

Снимка: Радио ВИДИН


Животновъди от страната започнаха да се обединяват в кооперативи. Скоро те ще започнат да преработват млякото си в мандри по определена рецепта и утвърден браншови стандарт, за да излязат с продукт под една марка, като гаранция на потребителите за качествен продукт. Това е един от начините да бъде спасен браншът, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация. 

"Процесът е в ход от две години. Сега започваме да реализираме идеята, да групираме по места събирането на мляко, да си го преработваме и под обща марка да го реализираме. На този етап в сдруженията са овцевъди, надяваме се да надградим и с козевъди и говедовъди. Стопаните трябва да са наясно, че това е все едно те да си преработват млякото, т.е. парите не идват всеки месец, а малко по-късно, но накуп, защото млякото се събира организирано по региони, преработва, зрее, едва тогава продуктът може да се реализира... Проблем е това, че 80% от фермерите нямат собствени хладилни вани, затова чакаме да отвори схемата за държавна помощ, която ще подпомага закупуването на тези вани. С кооперативите ще имаме възможност да закупим вани, да ги раздадем на фермерите, така стъпка по стъпка ще започнем да съграждаме основите на този кооператив. Задължително е обаче, фермерите да са в сдружение- група на производители. Това е един от начините да оцелее браншът. Ще ползваме примера на колегите от Западна Европа- там фермерските кооперативи са с над 100-годишна история. " 

400 са малките и средните овцевъдни и козевъдни ферми в страната, 20 са вече създадените сдружения, едно от тях е със седалище Враца и обединява овцевъди от Врачанско и Плевенско. Според Симеон Караколев през последните години се наблюдава интерес на младите към фермерството, но е налице и обратният момент- дългогодишни животновъди се отказват, заради несигурната обстановка, липсата на възможност за инвестиции и европейско финансиране, голямата бюрокрация, прекалено многото изисквания и неуредици. 

"Искаме да ограничим този процес, доколкото можем"-  каза Симеон Караколев. Според него, годината започва не съвсем добре- с ниски изкупни цени на мляко и месо, и непрекъсната борба срещу вноса, а въпреки усилията, държавата няма кой знае какви механизми за справяне със ситуацията:

"Надявам се със съвместни усилия да тръгнем в по-добра посока. Да е берекет, дано резултатите ни накрая на годината да са по-добри"- пожела Симеон Караколев на колегите си. 
Браншовата асоциация работи и по създаването на платформа-регистър на всички ферми в страната. 

Не са малко проблемите и при пчеларите- в Плевен гилдията излезе на протест. Причината е че в резултат на нерегламентирано третиране на посевите с пестициди в региона са измрели голям брой пчелни семейства. "Тази година смъртността е значително по-висока, трябва да се вземат мерки", каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев:

"Това е проблем на отделните земеделски стопани. Проблемът е, че не се спазват изискванията. Още февруари изпратихме на земеделците едно обръщение, за да им припомним най-важните неща в растителната защита- да не се пръска при цъфтеж, да се пръска само нощем, както е по Наредбата, да уведомяват пчеларите... Не се спазва нищо... Затова ни преля чашата. Вярно е, че и мерките са трудни- прави се комисия, но тежестта на последващите процедури пада върху пчеларите- те не желаят да се занимават... Ние настояваме отравянето на пчелите да бъде инкриминирано, да влезе в наказателния кодекс, защото на този етап то не се смята за престъпление. Дори и да има съдебно дело, пчеларят след 2-3 години се обезщетява с някакви пари, но няма наказание за извършителите, за да спрат да тровят пчелите. Има и предложение за отнемане на удостоверения за растителна защита и за упражняване на земеделска професия. Не може един земеделец така да трови пчелите безогледно, при положение, че са му от полза.... Има и съвестни земеделци, но по-големите, едрите, си позволяват да бъдат независими и да си правят каквото си искат..."     

Над 500 са пчеларите, които членуват в Областния пчеларски съюз в Плевен. В протеста участваха и пчелари от съседните области. Те настояваха пред агроминистерствмото за промяна в наредбата и при нерегламентирани пръскания, да бъдат подпомогнати от държавата. В резултат на протеста стана ясно, че на 8 май  ще се състои Консултативен съвет по пчеларство, на който пчеларите ще внесат своите искания- за по-строги наказания за земеделци, които не спазват правилата.

Динамични и променливи агрометеорологични условия прогнозират синоптиците през първото десетдневие на май. В условията на постоянни промени- в какви фази са растенията, какво трябва да направят стопаните, и какви ще са условията за работа- чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова- директор на метеорологичната станция в Монтана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00