Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Животновъдни кооперативи ще произвеждат продукт под една марка

Снимка: Радио ВИДИН


Животновъди от страната започнаха да се обединяват в кооперативи. Скоро те ще започнат да преработват млякото си в мандри по определена рецепта и утвърден браншови стандарт, за да излязат с продукт под една марка, като гаранция на потребителите за качествен продукт. Това е един от начините да бъде спасен браншът, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация. 

"Процесът е в ход от две години. Сега започваме да реализираме идеята, да групираме по места събирането на мляко, да си го преработваме и под обща марка да го реализираме. На този етап в сдруженията са овцевъди, надяваме се да надградим и с козевъди и говедовъди. Стопаните трябва да са наясно, че това е все едно те да си преработват млякото, т.е. парите не идват всеки месец, а малко по-късно, но накуп, защото млякото се събира организирано по региони, преработва, зрее, едва тогава продуктът може да се реализира... Проблем е това, че 80% от фермерите нямат собствени хладилни вани, затова чакаме да отвори схемата за държавна помощ, която ще подпомага закупуването на тези вани. С кооперативите ще имаме възможност да закупим вани, да ги раздадем на фермерите, така стъпка по стъпка ще започнем да съграждаме основите на този кооператив. Задължително е обаче, фермерите да са в сдружение- група на производители. Това е един от начините да оцелее браншът. Ще ползваме примера на колегите от Западна Европа- там фермерските кооперативи са с над 100-годишна история. " 

400 са малките и средните овцевъдни и козевъдни ферми в страната, 20 са вече създадените сдружения, едно от тях е със седалище Враца и обединява овцевъди от Врачанско и Плевенско. Според Симеон Караколев през последните години се наблюдава интерес на младите към фермерството, но е налице и обратният момент- дългогодишни животновъди се отказват, заради несигурната обстановка, липсата на възможност за инвестиции и европейско финансиране, голямата бюрокрация, прекалено многото изисквания и неуредици. 

"Искаме да ограничим този процес, доколкото можем"-  каза Симеон Караколев. Според него, годината започва не съвсем добре- с ниски изкупни цени на мляко и месо, и непрекъсната борба срещу вноса, а въпреки усилията, държавата няма кой знае какви механизми за справяне със ситуацията:

"Надявам се със съвместни усилия да тръгнем в по-добра посока. Да е берекет, дано резултатите ни накрая на годината да са по-добри"- пожела Симеон Караколев на колегите си. 
Браншовата асоциация работи и по създаването на платформа-регистър на всички ферми в страната. 

Не са малко проблемите и при пчеларите- в Плевен гилдията излезе на протест. Причината е че в резултат на нерегламентирано третиране на посевите с пестициди в региона са измрели голям брой пчелни семейства. "Тази година смъртността е значително по-висока, трябва да се вземат мерки", каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев:

"Това е проблем на отделните земеделски стопани. Проблемът е, че не се спазват изискванията. Още февруари изпратихме на земеделците едно обръщение, за да им припомним най-важните неща в растителната защита- да не се пръска при цъфтеж, да се пръска само нощем, както е по Наредбата, да уведомяват пчеларите... Не се спазва нищо... Затова ни преля чашата. Вярно е, че и мерките са трудни- прави се комисия, но тежестта на последващите процедури пада върху пчеларите- те не желаят да се занимават... Ние настояваме отравянето на пчелите да бъде инкриминирано, да влезе в наказателния кодекс, защото на този етап то не се смята за престъпление. Дори и да има съдебно дело, пчеларят след 2-3 години се обезщетява с някакви пари, но няма наказание за извършителите, за да спрат да тровят пчелите. Има и предложение за отнемане на удостоверения за растителна защита и за упражняване на земеделска професия. Не може един земеделец така да трови пчелите безогледно, при положение, че са му от полза.... Има и съвестни земеделци, но по-големите, едрите, си позволяват да бъдат независими и да си правят каквото си искат..."     

Над 500 са пчеларите, които членуват в Областния пчеларски съюз в Плевен. В протеста участваха и пчелари от съседните области. Те настояваха пред агроминистерствмото за промяна в наредбата и при нерегламентирани пръскания, да бъдат подпомогнати от държавата. В резултат на протеста стана ясно, че на 8 май  ще се състои Консултативен съвет по пчеларство, на който пчеларите ще внесат своите искания- за по-строги наказания за земеделци, които не спазват правилата.

Динамични и променливи агрометеорологични условия прогнозират синоптиците през първото десетдневие на май. В условията на постоянни промени- в какви фази са растенията, какво трябва да направят стопаните, и какви ще са условията за работа- чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова- директор на метеорологичната станция в Монтана. 

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30