Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Животновъдни кооперативи ще произвеждат продукт под една марка

Снимка: Радио ВИДИН


Животновъди от страната започнаха да се обединяват в кооперативи. Скоро те ще започнат да преработват млякото си в мандри по определена рецепта и утвърден браншови стандарт, за да излязат с продукт под една марка, като гаранция на потребителите за качествен продукт. Това е един от начините да бъде спасен браншът, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация. 

"Процесът е в ход от две години. Сега започваме да реализираме идеята, да групираме по места събирането на мляко, да си го преработваме и под обща марка да го реализираме. На този етап в сдруженията са овцевъди, надяваме се да надградим и с козевъди и говедовъди. Стопаните трябва да са наясно, че това е все едно те да си преработват млякото, т.е. парите не идват всеки месец, а малко по-късно, но накуп, защото млякото се събира организирано по региони, преработва, зрее, едва тогава продуктът може да се реализира... Проблем е това, че 80% от фермерите нямат собствени хладилни вани, затова чакаме да отвори схемата за държавна помощ, която ще подпомага закупуването на тези вани. С кооперативите ще имаме възможност да закупим вани, да ги раздадем на фермерите, така стъпка по стъпка ще започнем да съграждаме основите на този кооператив. Задължително е обаче, фермерите да са в сдружение- група на производители. Това е един от начините да оцелее браншът. Ще ползваме примера на колегите от Западна Европа- там фермерските кооперативи са с над 100-годишна история. " 

400 са малките и средните овцевъдни и козевъдни ферми в страната, 20 са вече създадените сдружения, едно от тях е със седалище Враца и обединява овцевъди от Врачанско и Плевенско. Според Симеон Караколев през последните години се наблюдава интерес на младите към фермерството, но е налице и обратният момент- дългогодишни животновъди се отказват, заради несигурната обстановка, липсата на възможност за инвестиции и европейско финансиране, голямата бюрокрация, прекалено многото изисквания и неуредици. 

"Искаме да ограничим този процес, доколкото можем"-  каза Симеон Караколев. Според него, годината започва не съвсем добре- с ниски изкупни цени на мляко и месо, и непрекъсната борба срещу вноса, а въпреки усилията, държавата няма кой знае какви механизми за справяне със ситуацията:

"Надявам се със съвместни усилия да тръгнем в по-добра посока. Да е берекет, дано резултатите ни накрая на годината да са по-добри"- пожела Симеон Караколев на колегите си. 
Браншовата асоциация работи и по създаването на платформа-регистър на всички ферми в страната. 

Не са малко проблемите и при пчеларите- в Плевен гилдията излезе на протест. Причината е че в резултат на нерегламентирано третиране на посевите с пестициди в региона са измрели голям брой пчелни семейства. "Тази година смъртността е значително по-висока, трябва да се вземат мерки", каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев:

"Това е проблем на отделните земеделски стопани. Проблемът е, че не се спазват изискванията. Още февруари изпратихме на земеделците едно обръщение, за да им припомним най-важните неща в растителната защита- да не се пръска при цъфтеж, да се пръска само нощем, както е по Наредбата, да уведомяват пчеларите... Не се спазва нищо... Затова ни преля чашата. Вярно е, че и мерките са трудни- прави се комисия, но тежестта на последващите процедури пада върху пчеларите- те не желаят да се занимават... Ние настояваме отравянето на пчелите да бъде инкриминирано, да влезе в наказателния кодекс, защото на този етап то не се смята за престъпление. Дори и да има съдебно дело, пчеларят след 2-3 години се обезщетява с някакви пари, но няма наказание за извършителите, за да спрат да тровят пчелите. Има и предложение за отнемане на удостоверения за растителна защита и за упражняване на земеделска професия. Не може един земеделец така да трови пчелите безогледно, при положение, че са му от полза.... Има и съвестни земеделци, но по-големите, едрите, си позволяват да бъдат независими и да си правят каквото си искат..."     

Над 500 са пчеларите, които членуват в Областния пчеларски съюз в Плевен. В протеста участваха и пчелари от съседните области. Те настояваха пред агроминистерствмото за промяна в наредбата и при нерегламентирани пръскания, да бъдат подпомогнати от държавата. В резултат на протеста стана ясно, че на 8 май  ще се състои Консултативен съвет по пчеларство, на който пчеларите ще внесат своите искания- за по-строги наказания за земеделци, които не спазват правилата.

Динамични и променливи агрометеорологични условия прогнозират синоптиците през първото десетдневие на май. В условията на постоянни промени- в какви фази са растенията, какво трябва да направят стопаните, и какви ще са условията за работа- чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова- директор на метеорологичната станция в Монтана. 

Вижте още
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Младежи от България и Сърбия ще създават изкуство

Започна набирането на младежи  за участие в творчески лагери. В инициативата се п редвижда над 120 млади хора  от България и Сърбия  да надградят своите знания и умения и да творят заедно, създавайки Младежка мрежа за изкуство. Партньори по проекта са Народно читалище "Развитие - 1893", гр. Белоградчик, Република България и Дом на културата, град..

публикувано на 03.03.21 в 13:25

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45