Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

| обновено на 15.05.19 в 14:51
3
Снимка: Катя Борисова

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в 

Снимкарайона, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало само пренесеното тук светилище от Дортикум. Камъните по строежа на новата църква били също от крепостта. Цялостното възстановяване на църквата по-късно е по инициатива на видинския владика Антим Първи през 1880 г, а изографисването й е поверено на дебърския зограф Кръсто Янков. Местните хора разказват, че камбаната на църквата била открадната, след което "гласът" ѝ започнал да се чува от отсрещното село Гърла маре.
 
"Камбанарията на църквата преди години е била извън църквата , а камбаната е поръчана от Одеса", разказва Йовка Станева, която днес се грижи за църквата.

"Когато са я монтирали, не били съобразили, че някой може да им завиди. Самата камбана има изключителен звук. Казват, че Снимкатакъв звук има и една от камбаните в катедралния храм "Александър Невски". Когато една сутрин хората дошли на църква, видели попът да плаче и да се кръсти. Оказало се, че камбаната я нямало и след литургията нямало как да забие. Събрали се жителите от цялото село и започнали да кълнат. Във Връв имаме три кръстовища, където има светилища и заедно с попа, библията, евангелието и хоругвите проклели крадеца. Така се установило кой е човекът, помогнал за кражбата. Оказало се, че румънски чокоин от съседното село през Дунав харесал камбаната и поискал да я има и изпратил свои хора да я откраднат. Те минали реката, като си направили и специален понтон, но когато стигнали видели, че камбаната е много тежка и нямало да мине без вътрешна намеса. Тогава заплашили местен жител, че ще му запалят дома и с негова помощ свалили камбаната и клепалото. Аз няма да кажа кой е този връвчанин, местните досега не са говорили за това, няма да говоря и аз. Но истината е, че нещастието скоро го застигнало, защото цялото му семейство се споминало. Така че, връвчани имат този урок, но явно не са си взели поука, защото втори път помагат на крадци да откраднат старите икони от църквата.   

А камбаната и днес бие на отсрещния бряг и само старите хора вече знаят историята ѝ. Сега ние си имаме нова камбана, но звукът ѝ не е същият. Да не говорим, че е леко пукната и не звъни така, както старата камбана е призовавала миряните към божия храм..."

В звуковия файл, чуйте и къде са старите икони от църквата в селото.


Галерия

Вижте още

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04