Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Косталево не се притесняват от машинното гласуване

Снимка: Ива Антонова

Спокойно протича изборният ден във Враца. Данните за активността, сравнени с евроизборите от 2014 г. и 2009 г., показват засилване на интереса на гласоподавателите. Избирателната активност в област Враца е с няколко пункта по-висока спрямо миналия евровот. Традиционно най-много хора гласуват в селските секции. 

"Трябва да се гласува, тия хора да вървят там да оправят тази държава... Докъде сме затънали с корупцията и с глупостите и щуротиите... Ние винаги сме били в Европа, но за българите е важно да има работа, да има всичко." 

Единственият сигнал, проверен от Районната избирателна комисия, е за подвеждане на избирател за правилата на машинното гласуване. Установено е, че възрастен мъж не е разбрал правилно дадените му указания за използване на устройството. В област Враца има машини в 77 секции, 29 от които са в села. Машина за гласуване има и в село Косталево. Въпреки първоначалното объркване, там има интерес към гласуването с машини:

"Даже е по-лесно от бюлетината- там трябва да четеш. Иначе онова- задраскваш, гласуваш, излиза бюлетинката и айде... Кой не е опитал, не знае... И аз мислех, че ще е трудно, но е много лесно."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче , което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие. Засега няма данни,..

публикувано на 20.06.24 в 14:41

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж , Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство. Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса , в която 16 от най-популярните в света български..

публикувано на 20.06.24 в 13:00

Дете на 6 години падна от третия етаж на блок във Враца

Шестгодишно момиченце е паднало от третия етаж на жилищен блок във Враца . Детето е със счупен крак и натъртвания и няма опасност за живота му. Незабавно е оказана медицинска помощ. Инцидентът е станал тази сутрин. Детето е полетяло от девет метра височина през кухненския прозорец. По случая работят от полицията и социалните служби и все още се..

публикувано на 20.06.24 в 12:10

Видинската симфониета представя операта "Вълшебната флейта" в Лом и София

Видинската симфониета ще гостува с операта "Вълшебната флейта" в Лом и в столицата . Солисти са студенти на проф. Иванка Нинова, преподавател в Националната музикална академия. "Репетициите, които правим в момента са на "Вълшебната флейта". На 25 юни в Лом и на 26 юни в София ще играем "Вълшебната флейта", което ще бъдат дипломни спектакли на..

публикувано на 20.06.24 в 11:17

Видинчани с фалшива шофьорска книжка е заловен от полицаите в Бойчиновци

Видинчани, представил фалшива шофьорска книжка , е заловен в Бойчиновци , съобщиха от полицията в Монтана. Служители на Районното управление засекли неправилно паркиран лек автомобил с видинска регистрация. При извършената проверка 40-годишният водач представил неистинско свидетелство за управление на моторно превозно средство от Германия. Документът..

публикувано на 20.06.24 в 11:00

ВиК-Монтана призова да се ограничи поливането с питейна вода

От ВиК-Монтана призоваха питейната вода да се ограничи за поливане на селскостопански градини и миене на коли. Заради летните жеги консумацията се увеличава. От водоснабдителното дружество в Монтана отправиха апел към жителите на областта да ограничат ползването на вода от чешмите за поливане на селскостопански насаждения и миене на..

публикувано на 20.06.24 в 09:31

Празник на народната носия ще има в Неговановци

Празник на народната носия подготвят във видинското село Неговановци, община Ново село. Той е насрочен за събота, 22 юни, от 17.30 часа. "Да заповядат всички любители на фолклора. Нека покажат разнообразието от автентични народни носии на своето населено място. Право на участие имат абсолютно всички жители, самодейци, читалищни танцови групи, школи,..

публикувано на 20.06.24 в 09:02