Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време ли е за по-ниски данъци

Снимка: Радио ВИДИН

В общественото пространство отново се заговори за намаляване на данъците. Преди дни стана ясно, че ДПС обмисля законодателни инициативи за въвеждане на по-ниски нива на ДДС за хляба, лекарствата и книгите. Инициативата обявиха депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Въвеждането на диференциран данък за стоките от първа необходимост в България не е нова идея. Периодично през годините различни политически сили и обществени организации настояваха за тази мярка- засега без успех. Факт е, че през последните десетилетия се въвеждат нови налози, а данъците постепенно се повишават. Данъкът върху добавената стойност се въвежда в България през далечната 1994 година със ставка в размер на 18 процента. През 1996 година се променя на 22 процента. След три години данъкът отново се намалява на 20 процента и от тогава (вече 20 години) този данък не е променян. Противниците на диференцираното намаляване на ДДС смятат, че това не би се отразило съществено на покупателната способност на българина, като дори има риск производителите да се възползват от тази мярка и да не намалят цената на продукцията, като само биха трупали по-големи печалби. Освен това щели да зачестят злоупотребите с ДДС.

Има ли необходимост от данъчна реформа?

Снимка"Крайно време е за данъчна реформа. Не да се въвеждат нови данъци, а да се въведе необлагаем минимум в съществуващото данъчно подоходно облагане, за да останат малко повече пари на хората в джоба и да потребяват. Така работещите с ниски доходи ще имат повече средства и ще са в състояние да финансират увеличено потребление. Това веднага влиза в търговския оборот и съживява икономиката. А за да са по-достъпни цените, добавям и диференцираното ДДС- също широкоразпространено в ЕС. Това означава по-ниско ДДС за храни, лекарства, книги, учебници и други стоки и услуги от първа необходимост, което ще ги направи по-достъпни. ЕК предложи нови правила, които дават повече гъвкавост на държавите-членки да определят ставките на ДДС и създават по-благоприятна данъчна среда. В България трябва да се намали и общата ставка на ДДС. Този данък се начислява задължително в целия ЕС, като страните сами определят ставките на данъка. Единственото изискване е те да не са по-ниски от 15%. Така се създава по-благоприятна данъчна среда за растежа на икономиката. Според мен, трябва и да се увеличи прагът за регистрация по ДДС, като фирми с оборот от последните 12 месеца до 100 000 лв. да бъдат освободени от задължителна регистрация по ДДС, защото сегашните прагове са ниски и ненужно натоварват малките фирми. Ефектът от всички тези мерки за бюджета няма да е драстично намаляване на приходите, защото ще има увеличено потребление и търговски оборот във времето. А като се намали ДДС, се намалява и мотивацията за злоупотреби с ДДС. С тези мерки със сигурност ще имаме  ускорен и догонващ ръст на икономиката. Това е начин и за намаляване на измисления в момента бюджетен излишък", обясни  икономистът Румен Гълъбинов.

Запазването на настоящата данъчна политика обаче е заложено в коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти. "Всяка промяна на данък не бива да се прави на парче, а само след цялостен анализ на данъчната система. Така председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира пред БТВ мярката. Тя определи идеята като "популистка" и добави, че чрез данъците се осигуряват нужните пари за строителство на пътища. От БСП обявиха, че са "За" предложението, защото е старо искане на левицата. Социалистите обаче напомниха, че когато те са го поискали в края на миналата година, от ГЕРБ и ДПС гласуваха против. Затова сега щяло да е странно, ако управляващите подкрепят законопроекта на Делян Пеевски.

СнимкаСоциологът и журналист Николай Драганов е част от гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство", която преди две години внесе подписка в Народното събрание, подкрепена от 30 000 българи, за въвеждане на диференциран ДДС за стоки от първа необходимост и за необлагаем доходен минимум. И според него промяна на данъчната система в България е абсолютно наложителна:

"Българската данъчна система е много тежко дебалансирана, тя натоварва в значителна степен хората с по-ниски доходи, които са мнозинство в България, и на практика е добра за едни около 5% от хората у нас. Хората с най-скромни доходи буквално биват отупвани, като брашнян чувал и бюджетът се пълни от тях. Нещо повече- българската данъчна система просто не е европейска, тя се отклонява по ключови показатели от страните в Европа. Един от тях е липсата на диференцирани ставки на ДДС за някои стоки. България е единствената държава, заедно с Дания, в целия ЕС, в която няма намалени ставки за някои стоки от първа необходимост. На второ място е липсата на необлагаем минимум на доходите на всеки работещ. Във всяка една държава в ЕС има такъв необлагаем минимум Това, което наблюдаваме в последните дни, идващо от ДПС, е интересно. Едно от нашите две основни предложения беше именно намаляване на ДДС за стоки от първа необходимост. Имахме срещи с абсолютно всички парламентарно представени партии, но те не ни подкрепиха. Така че сега леко се опасяваме от факта, че сегашното предложение идва точно от ДПС и г-н Делян Пеевски."

Повече по темата и какво казаха видинчани в анкетата на Радио Видин- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45