Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 мъртви шарани изплуваха в езерото Рабиша

Снимка: Радио ВИДИН

Обезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото Рабиша подадоха рибари и хора от село Рабиша. Необичайното явление е забелязано от любители рибари на 25 и 26 май, които виждат измрели големи шарани, сред които преобладава женския шаран, от 1,5 до 10-12 кг. Изброените мъртви риби са над 100.


Кметът на село Рабиша Диляна Костова получава множество сигнали и алармира институциите. Вследствие на това е извършена незабавна проверка от екип на РИОСВ - Монтана, съвместно с Регионална лаборатория - Монтана към ИАОС. На място е констатирано, че местни рибари са забелязали от около седмица около 15 броя едри мъртви риби - единствено и само от вида шаран, с големина от 2 до 5 кг. Водата на язовира е бистра и прозрачна, без наличие на неприятни миризми и видими следи от замърсяване. Взета е водна проба за анализ, като полевите измервания са в нормите.“ - се казва в бюлетина на РИОСВ -Монтана.


"Констатирани са само шарани, без друга дребна риба, което според мен изключва бракониерски варианти с ток, защото се унищожава и друга риба, те не могат да изберат само шарана, което е много странно. Звъннахме на ИАРА и те казаха, че ще прегледат случая и ще установят какво е. Местните хора казват, че всяка сутрин по 10-15 шарана водата изхвърля. Честно казано над 100 бройки са. В повечето случаи са женски. Дали е свързано с размножителния период , защото този размножителен период беше много странен, не можа хайверът да се хвърли нормално, може би от пресичане на времето, за мен най-правилното е, ако се вземе риба и се изследва.", обясни рибарят Светослав Димитров, който е силно обезпокоен от нарушеното екологично състояние на сладководното езеро Рабиша. 


Подобен процес в такъв голям мащаб не е наблюдаван. Местните хора се надяват това да е  вариант на естествен подбор на рибата и да е свързано с размножителния период и отслабената им  имунна система. 


От областната дирекция по безопасност на храните- Видин ни отговориха, че мъртвата риба е изпратена в лабораторията на Централния Ветеринарен Медицински Институт  в София и до два дни се очакват резултати от изследванията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа" . "Устната хигиена и това да си мием зъбите,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43