Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов, кмет на Стакевци: "Българчета от цяла Европа идват в Детския ни приключенски лагер"

"Възстановеният летен лагер дава възможност на децата не само да преживеят едно незабравимо лятно приключение, но и провокира творческия им потенциал. В продължение на седмица децата завързват нови контакти, учат се да общуват, да Снимкаработят в екип, свикват да бъдат по-самостоятелни, да се справят сами в различни ситуации, добиват увереност и израстват. Тук те се учат и забавляват сред природата, яздят, стрелят с лък, рисуват и спортуват".  С това се похвали кметът на белоградчишкото село Стакевци, Иван Иванов. 


Първите лагерници тази година ще дойдат на 16 юни. 

"Тогава в селото става интересно, защото ние нямаме деца и изведнъж идват такива от цяла Европа. Това са българчета, чиито родители работят в чужбина. Даже миналата година в магазина ми направи впечатление, че едно дете превеждаше на друго и аз останах с впечатлението, че то не е българче. След като попитах обаче разбрах, че то също е българче, ама не знае български. Представяте ли си? Ето- това е трагедията ни..."


СнимкаВ "Добро утро, кмете" Иван Иванов каза, че в селото се живее много спокойно, няма престъпност. Проблемът е, че хората са малко, постоянно живеещите в Стакевци са около 120 човека.


"Вярно е, че останахме малко и то повечето жени", обясняват и местни жителки, насядали по пейките пред къщите си в ранния следобед. Оказа се, че това тук е стара традиция и както и кметът по-късно каза- "единственият вариант за обмен на информация или "селският телефон".


"Весело е с бабите. Много са духовити и много им е специфичен и езикът- това е т.нар. турлашки диалект. Във връзка с това мога да кажа, че родените тук, където и да ги отведе животът- София, Варна, Хасково, върнат ли се в родното място, веднага превключват и започват на турлашки. Сякаш никога не са напускали това място..."  


Снимкасвен работата в градинката и в двора, други занимания за преобладаващото възрастно население в селото липсват. В Стакевци няма пенсионерски клуб. Това обаче явно не пречи на жителите му да изживяват спокойно стрините си:

"Ние сме пенсионери, дошли от града. Доволни сме- гледаме си градинките, имаме и възможност за допълнителна работа. Тук има къщи за гости и ходим да чистим там... Към селото имахме певческа група и винаги сме били първенци. Ходили сме навсякъде- в Русе, във Варна, в Копривщица сме ходил два пъти. В Горно Сахране взехме първа награда. За съжаление вече сме възрастни, а и две от певиците починаха... Аз си гледам прасе и няколко кокошчици, имам си градинка и от всичко по малко. Спокойна съм, защото нямаме Снимкакражби. Ние сме последно село по пътя и няма как крадците да се измъкнат, ако рекат да дойдат... Природата ни е прекрасна и много хора идват да си почиват. Дори сега завърши поредният пленер на художници, които идват тук всяка година да рисуват... Тук имаме много диви животни- лисици, чакали, диви прасета, които обаче правят малко пакости в картофите. Иначе са много вкусни задушени точно с картофи... Тук сме останали повече жени и понякога ни е трудно. Няма кой да накоси сено, няма кой да свари ракията или да свърши друга мъжка работа. Трудно е дори за това, че няма на кой да наготвиш... Малко сме наистина. Другите измряха. Младите пък не поемат щафетата от нас. По-лесно им в чужбина. Моите и двете деца са в Мюнхен... Не винаги има всичко, както е в градовете, скучно е малко, но се живее сравнително добре...", обясняват местни жители.  

В Стакевци има ловна дружинка, кметът също е ловец: 

"За миналата година сме отстреляли 26 прасета. Доста сговорна дружинка сме. Тук теренът е великолепен, гледките са невероятни, много е красиво. На лов обикновено ходим около 20 човека, но на брой сме около 45- 50 ловци. Не всеки може постоянно да идва. Но имаме един дядо например, който вече е на осемдесет и няколко години, който редовно идва с нас. Имаме и човек на 92 години, който пък също редовно си поддържа билета... Най-интересният ни трофей беше един глиган от 180- 200 кг. СнимкаИначе рецепти за приготвянето на прасета има много, но са си наша тайна. Мога да кажа само, че най-важното след лов е шишът- шишът да се върти там на огъня- това е приятният момент на лова. Както и многото приказки разбира се. Нали знаете кога най-много се лъже- на избори и на лов..."  

В Стакевци е роден и световно известният учен, професор Виден Табаков. Българинът е ключова фигура в американската космическа програма. Виден Табаков учи в Германия и Австрия, след това участва в разработката на свръхзвукови самолети в Аржентина, а за  Съединените щати заминава по покана на "бащата" на американската ракетна техника- Вернер фон Браун. Участва в екипите, осигурили безопасността на полетите на ракетите "Сатурн - 5" и космическите кораби "Аполо". Превръща се в един от най-титулуваните учени от НАСА и американските военновъздушни сили.

Във връзка с третата годишнина от смъртта му, на фасадата на родната му къща в началото на седмицата бе поставена паметна плоча. Виден Табаков умира на 95 години на 6 юни 2015 година в САЩ.

Как местните опазват природата и традициите, предадени им през вековете. Какви са спецификите на турлашкия език и кухня, как се приготвя Бел муж и други характерни за този край рецепти, как приготвят дивеч и притеснява ли местните новината, че в околността се е появила мечка. Какво се знае в родното село за Виден Табаков и как го помнят земляците му- чуйте в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00