Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Любомир да се изправи на крака

Това е историята на 42- годишния Любомир Генчов от Видин. Любомир е диабетик, през 2017 година претърпява катастрофа, след която губи възможност да живее пълноценно. Получава сериозна травма на гръбначния стълб и неблагонадеждни прогнози.

"Понеже съм диабетик, ми падна захарта и задрямах. Последствията от катастрофата са счупен крак, засегнат гръбнак, имах и счупени ребра, целият бях потрошен. Докторите ме бяха отписали, не ми позволяваха да искам да живея. В "Пирогов" ми извършиха операцията на гръбнака и на крака. Операцията, за която са ми необходими средства, ще се проведе в Сърбия. Три са операциите, трябва да ги направя през месец време, всяка от тях струва по 15 000 Евро.  До момента имаме събрани 8 000 Евро. Свързах се с фондация "Докосни щастието", тя ми направи страница и така се събират парите. Pay pal, банкова сметка. В момента съм в София, заради близостта ми с лекарите и фондацията. Рехабилитациите ги правим вкъщи, нямаме възможност за рехабилитатор. Катастрофата се случи през 2017 година, август месец, оттогава имам напредък, но без операцията няма как. Надявам се, че все още има добри хора, които ще ми помогнат да се изправя на крака, за да си гледам семейството, по-хубаво от това няма",
сподели Любомир.

Младият мъж не се отдава на отчаянието. Твърди, че родителят е най-добрия пример за децата си и е длъжен да им покаже, че каквото и да се случи, трябва да се борят с всички сили с всяко препятствие и да не се предават, докато не достигнат своята крайна цел. Съпругата на Любомир - Силвия Генчова, силно вярва, че Любо ще проходи:

"Любо е баща на 2 деца, за съжаление, те са тези, които се грижат за него, а не той за тях. Много е важно как реагираме на ситуациите и нещата, които ни се случват в нашия живот. Любомир отказва да остане в това състояние. Той ще се бори със зъби и нокти за това да си върне живота отново. Защото това не е само неговият  живот, това е животът и на семейството ни. За децата ни беше много тежко...Но всички продължаваме да се борим." 

За да помогне на Любо, Фондация "Докосни щастието" се обръща към известния актьор Христо Мутафчиев. Това разказа създателят на организацията и почетен консул на България в Република Конго Теодора Игнатова.

"Целта на фондацията е през всички канали, които ние имаме като съвети, консултации, известни личности. Да направим тези призиви, за да може той да събере необходимата сума за лечението си. В случая "използвахме" известния актьор  Христо Мутафчиев, който сам е преживявал не леки неща, свързани със здравето му. Той беше един от хората, които се отзоваха. Появи се, прегърна и говори за Любо. Винаги казвам, че помощта не е само чрез финансови средства, затова благодаря и на Вас, че популяризирате съдбата на един човек."

Сумата от 45 000 евро, която е необходима на Любомир, за да стъпи на крака отново, е непосилна за семейството му. За тези, който имат възможност да помогнат, е разкрита дарителска сметка:

Титуляр: Любомир Генчов
IBAN: BG64RZBB91551009094867
SWIFT: RZBBBGSF
Банка: Райфайзен Банк



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28