Снимката на 12 юни 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Първият етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав бе отменен, считано от днес, със заповед на областния управител на област Видин Албена Георгиева. Основанието за отмяна е водния стоеж на река Дунав, който към 9:00 часа е бил 721 см и е с тенденция към трайно понижаване.


47 лева е средната цена на рентата на декар земеделска земя в Северозападна България, което с 3 лева повече спрямо година по-рано, съобщиха от Националния статистически институт. Най-високи наеми се плащат в Североизточна България- средно 69 лева. Националната статистика отчита покачване на цените на земята в страната. През 2018 г. средната цена на един декар достига 941 лв., което е с 8% повече в сравнение с 2017 година. В северозападния регион обаче се отчита леко поевтиняване- от 910 до 869 лева за декар.


Да се запази размерът от 250 лева на еднократната помощ за първокласниците за новата учебна година, предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане. Очаква се тази сума да получат над 43 хиляди деца. Помощта се отпуска, ако средномесечният доход на член от семейството за предишната една година е по-нисък или равен на 450 лева. 


Деветнадесет проекта с европейски средства се изпълняват в община Монтана. Ремонти са извършени в училища и детски градини, социалните проекти са от значение за голям брой хора. Над 100 ремонта са извършени в общината, 60 от тях са в селата, съобщи кметът Златко Живков. 


346 нови автомобила са разпределени за областните дирекции на МВР в страната и на Дирекция „Жандармерия“. 11 от тях ще попълнят автопарка на полицията във Враца. Всички автомобили са оборудвани с радиостанции за постоянна връзка с оперативните дежурни части, ще бъдат монтирани и допълнителни технически пособия, уточниха от Областната дирекция на МВР във Враца.


189 пожарникари и спасители от България, Румъния, Гърция и Молдова ще тренират издирване и спасяване на хора при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества на учение в Монтана, което ще продължи до 15 юни. Целта на инициативата е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. 


Брането на липов цвят и отсичането на клони е забранено, напомня Община Враца във връзка с настъпващия период на цъфтене на липите. Забраната важи за видовете, намиращи се в общинския поземлен фонд, зелените площи на територията на общината, както и от липовите дървета по тротоари, алеи, площади, паркове, градини и други пешеходни зони. Нарушителите ще бъдат санкционирани.

С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни.

Община Видин организира безплатен транспорт за Черешова задушница, която се отбелязва на 15 юни. Превозът ще бъде по автобусна линия №6 - от кв. „Селището“ до Новия гробищен парк и обратно. Първият автобус тръгва в 08:30 часа.


Дамски хор "Враца" към Възнесенска църква храм-паметник "Свети Софроний Епископ Врачански" и Общински младежки дом ще представи утре, 13 юни, концерт в Художествената галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей във Враца.


Творческа вечер "Огърлица от разЛОМени слова" организира Община Лом днес. Инициативата ще отчете Първия национален поетичен конкурс за хора с увреждания. 


Концерт на Клуб по спортни танци "Елит тим" се организира във Видин утре, 13 юни. Над 50 млади танцьори ще представят 7 различни продукции, разказа ръководителят на групата Атанас Балъкчиев.


Абитуриентката от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин Ева Обесникова се класира на второ място в конкурса на Висшия съдебен съвет за есе на тема: "Откровено за съдебната власт“. Тя получи наградата си от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.


Възпитаничката на Видинската математическа гимназия Антонина Лозанова спечели голямата награда за "Най-добър монтаж" за филма "Обратно броене" на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".


Вижте още

Снимката на 10 декември 2019 година

За втора поредна година във Видин деца и ученици се включиха в инициативата "Коледни елхи на видинските деца и младежи" .  22 коледни дръвчета бяха украсени. В алеята на църквата "Св. Димитър" всякадетска градинаи училище от общината вече имат своя елха. Между 23 и 25 млрд. лева годишно е оборотът на сивата икономика у нас, показват данни на..

публикувано на 10.12.19 в 18:00

Ученичка от Видин спечели таблет от конкурс за видеоклип

Даная Любенова, ученичка в 6-ти клас на Основно училище "Любен Каравелов" Видин, стана трета на Национален конкурс за рисунки, организиран за шеста поредна година от Държавен застрахователен институт.   Всяка година се организират няколко национални конкурса за детски рисунки. От няколко години в този конкурс има вече и раздел "видео", сподели Колетка..

публикувано на 10.12.19 в 16:50

Белодробно страдание е вероятната причина за трагедията във Враца

Белодробно страдание, развило се бързо, е вероятната причина за настъпилата смърт на 13-годишната ученичка от училище "Христо Ботев" във Враца вчера, съобщават от Окръжна прокуратура-Враца. Образувано е досъдебно производство. Извършват се процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествие, разпит на свидетели и назначаване на..

публикувано на 10.12.19 в 16:23

Студенти зарадваха деца с увреждания

Съвместна инициатива събра в дневен дом „Зорница“ във Враца студенти и деца със специални потребности. Целта на акцията е да създаде коледно-новогодишно настроение. „За поредна година сме тук заедно със студентите по специалността „Трудотерапия“, за да създадем коледно настроение и да поздравим децата. Съвместно с колегите смеи подготвили..

публикувано на 10.12.19 в 15:22

Нови книги ще закупят библиотеки от община Мездра

Министерството на културата одобри проектите на четири читалищни билиотеки в община Мездра, кандидатствали във втората конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. Те ще бъдат подпомогнати финансово за обновяване на своите фондове с книги и други информационни източници. Това са..

публикувано на 10.12.19 в 14:22

Четири изборни дела от област Видин са обжалвани

Изтече срокът  за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС )на делата, свързани с местните избори, разгледани във Видинския административен съд, съобщиха от пресцентъра на институцията. Ч етири решения са обжалвани пред горната инстанция. Коалиция "БСП за България" не е съгласна с решението на съда по делото на Венцислав Ванков, като кандидат..

публикувано на 10.12.19 в 13:38

ТИР блъсна видински автомобил край Враца

Румънски ТИР превърна в купчина ламарини лек автомобил с видинска регистрация. Тежкият пътен инцидент се разигра днес, малко преди 10.30 часа, на международен път Е79 край Враца.  При удара няма тежко ранени. От полицията все още не коментират кой е причинил сблъсъка.  Минути след като униформените описаха ПТП-то, лекият автомобил беше качен..

публикувано на 10.12.19 в 12:44