Започнаха проявите за Свети дух в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН
С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни. Програмата включва и откриване на статуята на богинята Диана, което ще се състои на 14 юни, след което ще има и научна среща на тема: "Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания". Какво още включва програмата разказа кметът на община Монтана Златко Живков:


"На 15 юни ще се проведе традиционната среща "Бабина душица". На 16 юни, в неделя, "Международна киноложка изложба" в парк "Огоста" и конният спорт. Освен това- "Танцов калейдоскоп" и откриване на 13-ите Международни фолклорни празници. Ще участват шест държави: Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Украйна и Холандия. Гости на нашия празник ще има от десет от партньорските ни градове. Заедно, всички гости, ще бъдат от над 17 страни. На самия ден на празника Свети дух е освещаването на храма, имаме тържествена част, концерт на БТР и на Йоана. Изключително активен празник. На 18-и и 19-и юни, на площада ще продължи фолклорният фестивал. Вечерта ще има концерт и на Дико Илиев и Руслан Мъйнов... Желая на добър час на всички, дано всеки намери по нещо от празника за себе си."


В изграждането на новопостроения храм "Свети дух", който ще бъде открит в Монтана на 17 юни, са се включили с дарения много организации и граждани. Няколко са големите дарителски кампании на Общината през последните 12 години. За тях разказва кметът Златко Живков


"За първи път посрещаме празника на Свети дух с нов храм "Свети дух". 2007 година започнахме строителството на храма, по-късно и на парка. Сумата, която беше инвестирана от Общината и от различни източници е над 3 милиона и половина. За това как се строи храм в днешно време- храм се строи с много любов и много трудно винаги и по всяко време. Превърнахме това място в един парк и достолепен молитвен дом за християни. Включвам и подкрепа на всички наши съграждани и им благодаря. Които имат желание да дарят за храма, ще има допълнителна сметка, на която хората могат да направят своето дарение. Следващата ни кампания - дарителска, е третият прелез на Монтана в Индустриалната зона на Монтана. Това е едно изключително важно място за цялата работеща част на Монтана. За да нормализираме трафика и да подобрим условията и за работа, и за транспортна комуникация. До края на лятото трябва да приключим с ремонта на Индустриална зона..."


Няколко са фирмите и цеховете, които се намират в Индустриалната зона на Монтана, в тях работят стотици хора.


Още за проявите за празника на Монтана чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40