Започнаха проявите за Свети дух в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН
С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни. Програмата включва и откриване на статуята на богинята Диана, което ще се състои на 14 юни, след което ще има и научна среща на тема: "Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания". Какво още включва програмата разказа кметът на община Монтана Златко Живков:


"На 15 юни ще се проведе традиционната среща "Бабина душица". На 16 юни, в неделя, "Международна киноложка изложба" в парк "Огоста" и конният спорт. Освен това- "Танцов калейдоскоп" и откриване на 13-ите Международни фолклорни празници. Ще участват шест държави: Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Украйна и Холандия. Гости на нашия празник ще има от десет от партньорските ни градове. Заедно, всички гости, ще бъдат от над 17 страни. На самия ден на празника Свети дух е освещаването на храма, имаме тържествена част, концерт на БТР и на Йоана. Изключително активен празник. На 18-и и 19-и юни, на площада ще продължи фолклорният фестивал. Вечерта ще има концерт и на Дико Илиев и Руслан Мъйнов... Желая на добър час на всички, дано всеки намери по нещо от празника за себе си."


В изграждането на новопостроения храм "Свети дух", който ще бъде открит в Монтана на 17 юни, са се включили с дарения много организации и граждани. Няколко са големите дарителски кампании на Общината през последните 12 години. За тях разказва кметът Златко Живков


"За първи път посрещаме празника на Свети дух с нов храм "Свети дух". 2007 година започнахме строителството на храма, по-късно и на парка. Сумата, която беше инвестирана от Общината и от различни източници е над 3 милиона и половина. За това как се строи храм в днешно време- храм се строи с много любов и много трудно винаги и по всяко време. Превърнахме това място в един парк и достолепен молитвен дом за християни. Включвам и подкрепа на всички наши съграждани и им благодаря. Които имат желание да дарят за храма, ще има допълнителна сметка, на която хората могат да направят своето дарение. Следващата ни кампания - дарителска, е третият прелез на Монтана в Индустриалната зона на Монтана. Това е едно изключително важно място за цялата работеща част на Монтана. За да нормализираме трафика и да подобрим условията и за работа, и за транспортна комуникация. До края на лятото трябва да приключим с ремонта на Индустриална зона..."


Няколко са фирмите и цеховете, които се намират в Индустриалната зона на Монтана, в тях работят стотици хора.


Още за проявите за празника на Монтана чуйте в звуковия файл.

Вижте още
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32

Експерти от фонд "Земеделие" провериха къщи за гости край Белоградчик

Къщи за гости край Белоградчик проверяваха експерти от Държавен фонд "Земеделие". Туристическите обекти в селата Рабиша и Чифлик са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони и са сред 288-те в страната, за които петгодишният период на мониторинг не е приключил. В село Рабиша експерти проверяваха бистро с паркинг и..

публикувано на 19.06.19 в 17:30