Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 юни 2019 година

| обновено на 13.06.19 в 18:00
Снимка: Радио ВИДИН


Едночасови ефективни протести започнаха от днес медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори във видинската болница. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати. Омбудсманът Мая Манолова пристигна във Видин, за да подкрепи протеста.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) получи покана да е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) за изготвяне на още шест регионални прединвестиционни проучвания (РПИП). Това стана възможно след като всички общини в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково станаха членове на областните асоциации по ВиК и услугите във всяка от тях се предоставят от едно водоснабдително дружество. Изработването на РПИП е условие за получаване на европейско финансиране за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в съответните територии. Към момента по проект „Подкрепа регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“ МРРБ е изготвило 14 регионални прединвестиционни проучвания за териториите на областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. Към момента потенциални бенефициенти по ОПОС 2014-2020 са 22 административни области в страната. В областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград има общини, които отказват да станат членове на областните асоциации по ВиК, с което се лишават от възможността за подмяна и доизграждане на инфраструктурата с европейски средства. Така задължителната инфраструктура ще трябва да се финансира чрез цената на услугите, посочват от МРРБ. 


19 проекта с европейски средства се изпълняват в момента в община Монтана. С това се похвали кметът Златко Живков в навечерието на празника на града, Свети дух, който се отбелязва на 17 юни. Ремонти са извършени в училища и детски градини. 


Стартиралата на първи юни традиционна полицейска акция "Ваканция" ще продължи до края на август. Всички служители на Областната дирекция на полицията са ангажирани с кампанията, съобщи главен инспектор Владимир Герасимов- началник на "Пътна полиция"- Видин.


Над 70 са регистрираните криминални престъпления през месец май в област Видин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. За същия период от миналата година, броят им е бил 120.


Директорът на Областната дирекция на МВР в Монтана Пламен Томов връчи ключовете на четири нови патрулни автомобила на служители на Районното управление на МВР в Лом. Колите са снабдени с модерна апаратура за контролната дейност на полицията по пътищата - заснемащи устройства, навигационни системи, мобилен интернет. Преди половин година останалите три районни управления в областта - Монтана, Берковица и Вършец получиха нови автомобили по програма на Европейския съюз за борба с незаконната миграция. Сега новите автомобили стигат и до управлението в Лом, където битовата престъпност е най-значителна, обясниха от областната дирекция на МВР.

Община Брегово създаде своя инвитро програма. Първите 4 двойки с репродуктивни проблеми вече са заявили необходимост от финансово подпомагане, съобщи координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.


"Виена във Враца" - това е заглавието на предстоящия тази вечер концерт на Врачанската симфониета под диригентската палка на Найден Тодоров и с участието на именитата ни пианистка- проф. Борислава Танева. Маестро Тодоров е директор на Софийската филхармония и два пъти е определян за музикант на годината.


100 матрака осигури фейсбук групата "Спаси Севера" за детски градини във Врачанско. Матраците, дарени от столична детска градина, ще отидат в Златия и Хърлец. 


Благотворителен концерт "Всички заедно за Сачко" организират от Народно читалище „Развитие“ в Бяла Слатина. Входът за концерта ще е пет лева, а средствата ще бъдат за 51-годишния Северин Маздрашки, каза секретарят на културното средище Никола Попов.


90 туристи-ветерани от цялата страна пристигнаха днес във Видин за участие в 3-дневна национална среща по покана на видинския клуб на туристите-ветерани "Белия Дунав", с председател Веселин Габерски. Утре групата заминава на еднодневно посещение в румънския град Турну Северин и в сръбския град Неготин. В събота до обяд за гостите е планирана обиколка на забележителностите във Видин. Посещението се прави за шеста поредна година и е под наслов "Среща край стените на стария замък". 


Рисковете от употребата на наркотични вещества в младежка възраст бяха представени пред ученици във Видин. Лектор бе ръководителят на отделението по зависимости в психиатричната болница в Раднево д-р Иван Добринов. Срещата е част от инициативите на "Инър уийл клуб"-Видин под мотото "Децата са нашето бъдеще". Кампанията ще продължи и през новата учебна година.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Днес почитаме 26 Зографски мъченици

На 10 октомври Българската православна църква почита паметта на 26 Зографски преподобномъченици. Те загинали за вярата си през 1284 година, обясни отец Илия Симеонов, свещенослужител във Видинската епархия: "Гръцкият император Михаил Палеолог решил да защити страната си, защото арабите често я нападали. Потърсил помощта на римски папи. Те обещали да..

публикувано на 10.10.24 в 07:54

Във Врачанско се готвят за зимата

Осигурени са нужните количества сол и химически вещества, необходими за зимното почистване и поддържане на държавната и общинската пътна мрежа, това стана ясно на среща, организирана от областния управител на Враца Николай Николов. Във форума се включиха представители на Областно пътно управление, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 10.10.24 в 07:40

Акция срещу купения вот в Монтанско

Акция на полицията срещу купения вот се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и Лом, са намерени и иззети тетрадки с имена на хора и парични суми срещу тях, съобщават от пресслужбата на..

публикувано на 10.10.24 в 07:35

Снимката на 9 октомври 2024 година

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2024 на видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе във Видин. Официалната церемония започна с шествие от площад "Бдинци", което продължи до сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов". Там бяха раздадени дипломите на абсолвентите. Близо 350 000..

публикувано на 09.10.24 в 18:00

Ученици се срещнаха с инспектори по труда в Мездра

Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". Така учениците получиха полезни съвети за отношенията между работодател и работник, с които скоро им предстои да се сблъскат в..

публикувано на 09.10.24 в 16:29

Кула отбеляза Световния ден на ходенето

В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. Дейностите са съфинансирани от фондация „Софийска платформа“ по програма „PROTEUS” на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 09.10.24 в 15:34

Прокуратурата проверява 3 сигнала за буферния паркинг край Дунав мост 2

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2 . През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 15:25