Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

11
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш
Снимка: Радио ВИДИН

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш, Румяна Алексиева:

"В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км." 

Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това благодатно за живот място. През прохода "Кадъ боаз“ минавал римски път от пристанищата по Дунав към Ниш и Западна Европа. В местността "Анище“ археолози са открили основите на римска пътна станция. През средните векове пък близо до селото е имало крепост и лятна резиденция на видинския цар Иван Срацимир. 

През ХХ век Салаш е едно от големите села на Белоградчишка околия. При преброяването през 1939 г. тук е имало 1450 жители. В селото кипял бурен стопански и културен живот. Благодарение на учителя- музикант Тодор Кръчков, години наред са поддържани два хора - църковен и светски, както и голям духов оркестър. През 1934 г. е създадено и музикалното дружество "Родни звуци". 80-членният светски хор изнесъл повече от 50 концерта в цялата страна, а през 1961 г. и в софийската зала "България". В репертоара му имало и 8 оперети.

Днес в селото са останали малко повече от 100 жители. Заради изселването, през 1973 г. е закрито и училището, което по-късно е превърнато в Дом за възрастни хора с ментални проблеми. Там днес работят около 10 местни санитари, наред с останалия персонал от две медицински сестри и един лекар- пенсионер, също жител на селото. 

"Основният проблем е, че населението ни е застаряващо и като че ли това го прави неперспективно за тези, от които зависи бъдещето ни", обяснява Румяна Алексиева и допълва:

"Забравени сме, защото преди няколко години трябваше да се отвори международният път през прохода "Кадъ боаз". Започнаха да работят и аз бях много оптимистично настроена, но накрая нищо не стана. Затова смятам, че трябва да има някаква приемственост между различните правителства, независимо от партийната им принадлежност, за да могат започнати инфраструктурни проекти да бъдат завършвани. В противен случай всичко това са хвърлени на вятъра пари... Ето, това е болката ни, защото, ако пътят през прохода беше направен, селото ни днес щеше да е по-оживено. И вместо да сме краят на пътя, щяхме да сме началото...


Но, всяко зло, за добро, както се казва. Заради факта, че сме на края на пътя и последното село преди границата, при нас няма кражби. Защото ако някой рече да извърши някакво престъпление, няма накъде да избяга и ще трябва да се върне по същия път... Затова в селото е мирно и спокойно, а жителите не ги е страх. Не си заключваме портите, вратите, живеем спокойно. Кокошки, овце и други домашни птици и животни си се разхождат спокойно навън, без стопаните им да се притесняват, че някой ще ги открадне. Това ме радва, защото за мен най-важно е спокойствието на хората.


Тази неделя пък в махала Куцаровци ще правим Петдесетница- тогава е оброкът в махалата. Край оброчния кръст в селото се опъва обща маса и хора от цяла България идват на празника. Интересното е, че в махалата са останали около 10 жители, а щом дойде този ден, броят им се увеличава почти десетократно. Хората тук са много добродушни и винаги за празника дават. И тази година ни е подсигурено агне за курбана, а за да имат хората къде заедно да се събират и в годините напред, до кръста сме направили и специален навес, под който ще наредим масите. И така, в неделя ще направим курбан, който ще бъде осветен от отец Рафаил, после сядаме и ядем и пием..."  


Цялото интервю с Румяна Алексиева, кмет на село Салаш и анкета с местни жители- в звуковия файл.


Вижте още

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57