Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

12
Снимка: Николай Хараламбов

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов.

Снимка"Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е изградена от местните хора с характерния за района червен камък. Със същия този камък са вдигнати основите и на почти всички къщи в селото. За съжаление 1/3 от тях вече са празни...

Хубаво е, че в селото имаме една винарска изба и два кравекомплекса, които дават работа за местните хора. Иначе районът е благоприятен за развиване на екологично лозарство и овощарство, също и на животновъдство. Тук от едно време имаме пословично хубави лозя...

СнимкаНе е хубаво, че по принцип малките населени места винаги са пренебрегвани, когато се разпределят работните места по програмите. А тези селища не могат да се развиват без нужната държавна и общинска помощ
".

"Село Боровица в миналото е било един от просветните центрове в района",
разказва за родното си село и 
Соня Димитрова, която вече 10 години е председател на читалищното настоятелство:

"Културно- просветната дейност в селото се развива още от 1863 година и тя е тясно свързана с Червената църква. В двора й е имало и килийно училище. В него са учили деца също от Орешец, Ружинци и дори от по-далечни места. Имало е учители, които впоследствие Снимкаса дарили собствена земя за изграждането на селското читалище. Днес Боровица е малко село, но в миналото е имало доста жители. От книжата в кметството знам, че преди 20 години тук са живели около 750 човека. Що се отнася до читалищната дейност, вече е доста ограничена по понятни причини. Хората са много малко, а и няма млади...

Боровица е едно от най-хубавите села в община Белоградчик. Над него се намира най-голямата скала от веригата Белоградчишки скали - Боров камък, на която е и кръстено. През 1973 година за Боров камък беше издаден указ за защитена територия от ЮНЕСКО.

СнимкаОпределено смятам, че си заслужава си да се инвестира в това село. Аз имам собствена къща, която съм направила Къща за гости. В селото има още една такава, но и в двата случая те са изградено със собствени средства. Що се отнася до проверяваните в момента Къщи за гости, мисля, че местен жител от такова малко населено място надали ще спечели подобен проект. Това е моето мнение. Казвам това, защото съм работила и по други проекти и смятам, че те се печелят от други хора, а обикновени хора като нас, не биха могли да се доредят..."


На малките села трябва да се помага, смятат и жители от Боровица:

"Общинският кмет Борис Николов ни обеща, че ще ни помогне да направим пенсионерски клуб в Боровица. За съжаление вече мина доста време, наближават другите избори, а клуб си нямаме. В селото живеят стотина души, като повечето от тях сме по-възрастни. Имаме нужда от време на време да се събираме и да си споделяме какво сме произвели в градината, какво сме сготвили, какво сме изплели, с една дума- нещата от живота..."

Какво още споделиха за живота си жителите и кмета на село Боровица, кога ще бъде ремонтиран пътят до Червената църква и гробищния парк на селото, как се прави боб по боровишки и какви са тънкостите при приготвянето на прочутата боровишка шунка- в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00